Zapytaj lekarza

7 4 2 , 4 9 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi?

Witam.Jestem kobietą w wieku 28 lat moja waga wynosi 75 kg przy wzroście 160cm.Co zrobić żeby zdrowo pozbyć się nadwagi która wg wskaźnika BMI niestety jest.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam,

aby schudnąć zdrowo należy pamiętać o kilku zasadach:

1. jadać częściej, w mniejszych porcjach
2. pamiętać o jedzeniu śniadania (to najważniejszy posiłek dnia)
3. pić wodę (min. 2 litry dziennie)
4. stosować dietę bogatą w świeże, nieprzetworzone produkty
5. być aktywnym fizycznie

Można skorzystać również ze wsparcia dietetyka który ułoży odpowiednio dobrany jadłospis i dobierze aktywność fizyczną adekwatną dla Pani.

Pozdrawiam.

0

Witam. Do ustalenia konkretnych zaleceń niezbędny jest wywiad żywieniowo-medyczny (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0

Witam!

Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy