Witam,
aby schudnąć zdrowo należy pamiętać o kilku zasadach:
1. jadać częściej, w mniejszych porcjach
2. pamiętać o jedzeniu śniadania (to najważniejszy posiłek dnia)
3. pić wodę (min. 2 litry dziennie)
4. stosować dietę bogatą w świeże, nieprzetworzone produkty
5. być aktywnym fizycznie
Można skorzystać również ze wsparcia dietetyka który ułoży odpowiednio dobrany jadłospis i dobierze aktywność fizyczną adekwatną dla Pani.
Pozdrawiam.
Witam. Do ustalenia konkretnych zaleceń niezbędny jest wywiad żywieniowo-medyczny (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dziennie zapotrzebowanie na kcal podczas zrzucania oponki na brzuchu – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak pomóc sobie w zrzuceniu wagi i pozbyciu się cellulitu? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jak radzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak odchudzić się 6 kg? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak pozbyć się zbędnych kilogramów w przeciągu dwóch miesięcy? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Szybki spadek wagi a wpływ na zdrowie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska