Dieta dla 23-letniej kobiety

Witam! mam 23 lata, 162 cm, wzrostu i ważę 76 kg. Moje dzienne zapotrzebowanie to od 1400-2400 kcal. Jaka dieta byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Wpływ diety na wygląd skóry

Czy dieta ma istotny wpływ na wygląd naszej skóry? co nam pomaga, a co szkodzi? Dowiesz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Witam. Wskaźnik BMI wykazuje u Pani nadwagę, a więc na pewno powinna być to dieta redukcyjna. Aby udzielić konkretnych porad, potrzebny jest wywiad żywieniowo-medyczny (zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl).
Zalecałabym wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe oraz regularną aktywność fizyczną (kilka razy w tygodniu, minimum 30-40 minut). Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. grube kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić np. kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie!

Aby wyeliminować błędy żywieniowe należy zebrać dokładny wywiad. Dobrym sposobem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Pozwoli wyłapać popełniane błędy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty