Dieta dla 23-letniej kobiety

Witam! mam 23 lata, 162 cm, wzrostu i ważę 76 kg. Moje dzienne zapotrzebowanie to od 1400-2400 kcal. Jaka dieta byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam. Wskaźnik BMI wykazuje u Pani nadwagę, a więc na pewno powinna być to dieta redukcyjna. Aby udzielić konkretnych porad, potrzebny jest wywiad żywieniowo-medyczny (zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl).
Zalecałabym wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe oraz regularną aktywność fizyczną (kilka razy w tygodniu, minimum 30-40 minut). Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. grube kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić np. kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie!

Aby wyeliminować błędy żywieniowe należy zebrać dokładny wywiad. Dobrym sposobem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Pozwoli wyłapać popełniane błędy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty