Dzień dobry!
Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.
Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Dzień dobry. Aby ułożyć indywidualny jadłospis, potrzebny jest dokładny wywiad dietetyczny. Zachęcam do skorzystania z pomocy dietetyka online: www.lekkoizdrowo.pl. Zdrowe przepisy znajdzie Pani także na stronie: www.zdrowapasja.blogspot.com. A oto kilka wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 1-3 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
- Dziennie zapotrzebowanie na kcal podczas zrzucania oponki na brzuchu – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla osoby mającej 167 cm wzrostu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta dla kobiety po 2 ciążach – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak pomóc sobie w zrzuceniu wagi i pozbyciu się cellulitu? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jak odchudzić się 6 kg? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Żywienie się potrawami ciężkostrawnymi a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmni