Dziennie zapotrzebowanie na kcal podczas zrzucania oponki na brzuchu

Ile kcal powinnam jeść aby schudnac . Mam 18 lat i waże 55 kg i mam 165 cm wzrostu . Chciałabym zrzucić oponke bo man trochę tluszczyku .
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam. Aby ustalić kaloryczność Pani jadłospisu, niezbędny jest wywiad żywieniowo-medyczny. Proszę jednak mieć na uwadze, że nie liczy się tylko ilość kalorii, ale także jakość tego co spożywamy. Należy zadbać przede wszystkim o prawidłowe nawyki żywieniowe. Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Aby pobudzić metabolizm i ograniczyć chęć na podjadanie, codziennie należy spożywać 5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Dzień najlepiej rozpocząć od wypicia 1-2 szklanek wody z sokiem z cytryny. Dziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Dieta powinna być bogata w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. W tym celu codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców. Oprócz tego codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, makaron pełnoziarnisty itp.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna.
Pozdrawiam i zapraszam na bloga z przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty