Dieta dla kobiety po 2 ciążach

Witam serdecznie bardzo prosze mi pomuc schudnac i stracic en brzuch ja waze66kg wzrost 170cm w biodrach 95cm szyja 35cm brzuch mam twardy i spory wygladam jak w ciazy chodzilam po lekarzach ale zrobili wszystkie badania i nic mi nie dolega wiec zapewne musze schudnac co mam jesc jestem po 2 dzieci jedno cesarka drugie urodzilam naturalnie od cesarki minelo 6lat a drugie urodzilam 3 lata temu prosze mi wpomuc niemam pieniedzy by isc odplatnie po diete do dietetyka sama chowam dzieci
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam. Aby ułożyć jadłospis oraz udzielić konkretnych porad, potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam do skorzystania z pomocy dietetyka online: www.lekkoizdrowo.pl. Ponadto zdrowe przepisy znajdzie Pani na stronie www.zdrowapasja.blogspot.com. A oto kilka wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 1-3 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu. Przy dzieciach zazwyczaj ciężko znaleźć czas na ćwiczenia, ale zachęcam do wprowadzenia na początek nawet niewielkiej aktywności w miarę możliwości.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla kobiet w ciąży

Witam. Jestem w 10 tygodniu ciąży. Proszę o wskazówki dot. Diety. Otóż naczytałam sie na forach, Ze nie wolno w ciazy jesc salami, polędwicy, generalnie wędzonych na zimno i półsurowych wędlin, tatara, metek tatarskich, owoców morza, serów pleśniowych, serów feta, jajek na miękko, pic herbaty ani coli (sporadycznie). Zostaje mi tylko woda i chleb, plus gotowane mięso ... ? Co do surowych mięs jak Tatar czy stek krwisty mogę zrozumieć ale te wędliny ? Bardzo proszę o odpowiedz. Dziekuje.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, przestrzeganie zaleceń żywieniowych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do produktów niezalecanych w ciąży zależą:
 sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka na przykład: oscypki, ser feta, camembert, brie a także domowe pasztety i rozmrożone lody - ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną. Produkty te mogą stać się źródłem zakażenia bakterią z rodzaju listerii;
 surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) oraz surowe wędliny (metka, szynka parmeńska), mogą być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), bywają źródłem bakterii chorobotwórczych lub pasożytów;
 surowe jajko (kogel - mogel), czy jajko na miękko może zawierać salmonellę;
 kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione, aromatyzowane, zawierają wzmacniacze smaku i zapachu. Charakteryzują się także bardzo dużą zawartością cukru, a niektóre z nich (typu cola) zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży;
słodziki – zamienniki cukru znajdują się w produktach typu light na przykład w dżemach lub napojach. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam. Nie zaleca się ich stosować w ciąży, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka;
 żywność wysokoprzetworzona: koncentraty zup, sosów, konserw, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno ‒ mięsne; zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
Zapraszam na konsultację w celu ułożenia diety optymalnej dla Pani i dziecka. Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla kobiety po 3 ciążach

Witam mam problem wstydze sie mojego duzego brzucha pozostalosc po 3 ciazach i ta skora doradzcie jaka diete zastosowac zeby schudnac bardzo prosze
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.

Zachęcam także do aktywności fizycznej

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty