Dieta dla kobiety po 2 ciążach

Witam serdecznie bardzo prosze mi pomuc schudnac i stracic en brzuch ja waze66kg wzrost 170cm w biodrach 95cm szyja 35cm brzuch mam twardy i spory wygladam jak w ciazy chodzilam po lekarzach ale zrobili wszystkie badania i nic mi nie dolega wiec zapewne musze schudnac co mam jesc jestem po 2 dzieci jedno cesarka drugie urodzilam naturalnie od cesarki minelo 6lat a drugie urodzilam 3 lata temu prosze mi wpomuc niemam pieniedzy by isc odplatnie po diete do dietetyka sama chowam dzieci
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam. Aby ułożyć jadłospis oraz udzielić konkretnych porad, potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam do skorzystania z pomocy dietetyka online: www.lekkoizdrowo.pl. Ponadto zdrowe przepisy znajdzie Pani na stronie www.zdrowapasja.blogspot.com. A oto kilka wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 1-3 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu. Przy dzieciach zazwyczaj ciężko znaleźć czas na ćwiczenia, ale zachęcam do wprowadzenia na początek nawet niewielkiej aktywności w miarę możliwości.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty