Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Jeśli ma Pani ochotę na to by podjadać proszę wybierać zdrowe przekąski np świeże warzywa. Można rownież udać sie do dietetyka którykolwiek zbilansowana dietę

0

Witam. Przede wszystkim należy jeść regularnie, nie omijać głównych posiłków! Ważne jest, aby posiłki pokrywały dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie Pani wciąż odczuwała głód i chęć do podjadania. Należy zadbać o codzienną podaż błonnika w diecie, gdyż zapewnia on uczucie sytości na długo i ogranicza chęć na podjadanie, dlatego warto sięgać po warzywa (w tym strączkowe) i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Zdrową i sycącą przekąską mogą być np. pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy i kalarepa z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego. Mogą to być „chipsy” z pieczonego selera, jarmużu lub buraków. Może to być także mała garść orzechów lub pestek, bądź świeży owoc. Możliwości jest naprawdę wiele. Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków, mniej więcej co 3 godziny. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać kilka porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych m.in. grube kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić np. kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, orzechy włoskie, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni, sezam).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Aby uzyskać bardziej szczegółowe zalecenia lub indywidualny jadłospis, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

0


Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty