Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę

Mam pytanie mam 18 lat 160 cm wzrostu i ważę około 80 kg jaka dieta będzie dl mnie najlepsza
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Niestety na podstawie podanych informacji nikt nie będzie w stanie ułożyć indywidualnej diety. Jadłospis powinien uwzględniać zapotrzebowanie energetyczne, styl życia, aktywność fizyczną, preferencje żywieniowe, stan zdrowia itp. W celu ustalenia jadłospisu konieczne jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zapraszam na konsultacje lub zachęcam do kontaktu:

joanna.wasiluk@o2.pl lub 506225670

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Aby ustalić indywidualny jadłospis potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam na konsultacje: dietetyk@lekkoizdrowo.pl
Dodam także, że wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej (kilka razy w tygodniu x min.40 min.) + racjonalne odżywianie dają efekty.

- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.

- Należy unikać podjadania między posiłkami.

- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.

- Dziennie należy wypijać ok. 1,5- 2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami oraz w trakcie i po treningu). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).

- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.

- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.

- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.

- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.

Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty