Witam serdecznie,
Niestety na podstawie podanych informacji nikt nie będzie w stanie ułożyć indywidualnej diety. Jadłospis powinien uwzględniać zapotrzebowanie energetyczne, styl życia, aktywność fizyczną, preferencje żywieniowe, stan zdrowia itp. W celu ustalenia jadłospisu konieczne jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zapraszam na konsultacje lub zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl lub 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Aby ustalić indywidualny jadłospis potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam na konsultacje: dietetyk@lekkoizdrowo.pl
Dodam także, że wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej (kilka razy w tygodniu x min.40 min.) + racjonalne odżywianie dają efekty.
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok. 1,5- 2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami oraz w trakcie i po treningu). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry!
Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.
Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
- Dziennie zapotrzebowanie na kcal podczas zrzucania oponki na brzuchu – odpowiada Natalia Ulewicz
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta dla osoby mającej 167 cm wzrostu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla kobiety po 2 ciążach – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Szybki spadek wagi a wpływ na zdrowie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Poziom tkanki tłuszczowej a odpowiednia dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w celu zrzucenia 15 kg – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,