Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w celu zrzucenia 15 kg

Witam,mam 55 lat 175 cm wzrostu oraz 95 kilogramów wagi. Chodzę 5 razy w tygodniu na siłownię . Chciałbym zrzucić jak najszybciej 15 kilogramów. Proszę o informację jaka ilość kalorii jest dla mnie optymalna oraz jak powinny się rozkładać proporcje : białko,węglowodany,tłuszcze. Pozdrawiam Janusz
MĘŻCZYZNA, 56 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Jeśli chodzi o proporcje białko: tłuszcz: węglowodany, to powinny one wyglądać następująco: białko 15 %, tłuszcz 25-30 %, węglowodany 55-60 %. Jednak aby ustalić Pana zapotrzebowanie na energię oraz poszczególne składniki odżywcze, należałoby przeprowadzić dokładny wywiad dietetyczny, dlatego zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady dietetyka. W odchudzaniu nie chodzi tylko o liczenie kalorii, ale także o to, żeby dostarczyć organizmowi jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ubytek masy ciała nie może być za szybki, ponieważ prowadzi to najczęściej do efektu jo-jo. Najlepiej wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe już na stałe. Aktywność fizyczna w połączeniu ze zdrowym odżywianiem na pewno przyniosą rezultaty. Oto ogólne zalecenia:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami oraz w trakcie i po treningu). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pan na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.

Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0
Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Dzień dobry.
Bardziej istotne jest to co Pan je, a nie ile. Diety polegające na ograniczeniu kalorii nie są skuteczne w dłużej perspektywie. Polecam zainteresować się takim podejściem do diety: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-dla-poczatkujacych_PL.pdf
Dodatkowo zbyt dużo ćwiczeń może zaburzyć równowagę organizmu. Najlepiej byłoby prowadzić dzienniczek żywieniowy i z nim udać się do dietetyka, ciężko jest coś doradzić bez wywiadu z pacjentem.
Pozdrawiam serdecznie

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty