Poziom tkanki tłuszczowej a odpowiednia dieta

Dzień dobry, szukam porady dietetyka na temat zastosowania diety na obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej. Stosuję zdrową żywność pięć razy dziennie i schudłem już ponad 15 kilogramów, utrzymując stałą wagę od ponad roku. Niestety, wciąż mam zbyt wysoki poziom tkanki tłuszczowej - na 99 kilogramów mam jej aż 27 kilogramów. Co mógłbym zrobić, żeby zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie? Jak widać, stosowana przeze mnie dieta nie przynosi w tym aspekcie zadowalających efektów. Ogólnie wydaje się, że jest okej, ale jednak poziom tkanki tłuszczowej wciąż pozostaje zdecydowanie za duży. Czy jest jakaś dieta, która wpłynie na obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej? Może jest jakis produkt, który trzeba jeść, albo wręcz przeciwnie - którego trzeba unikać, żeby obniżyć poziom tkanki tłuszczowej. Będę wdzięczny za porady w mojej sprawie. Pozdrawiam serdecznie.
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. Oprócz zdrowego odżywiania, należałoby wprowadzić regularną aktywność fizyczną (minimum 3-4 razy w tygodniu x 45 minut). Takie połączenie na pewno przyniesie rezultaty. Oto ogólne zalecenia dietetyczne:
- Proszę nadal spożywać 4-5 posiłków dziennie. Powinny one zawierać jak najwięcej warzyw (zwłaszcza w postaci surowej) oraz 1-2 porcje owoców dziennie (owoce wspomagające spalanie tłuszczu to m.in.: grejpfruty, cytryny, pomarańcze, arbuzy, jabłka, mango, maliny, borówki, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki, agrest).
- Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Dziennie należy wypijać minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn. Sojusznikiem w spalaniu tłuszczu jest także olej kokosowy (zachęcam do przeczytania artykułu: www.dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/)
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Przyprawy i inne produkty, które wspomagają spalanie tłuszczu to: cynamon, kurkuma, chili, imbir, pieprz, sok z cytryny, ocet jabłkowy.
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pan na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Żeby spalić nadmiar tkanki tłuszczowej należy zastosowac dietę redukcyjną (o mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje) i włączyć aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty