Odpowiednia dieta dla 26-letniej osoby a bolesność jelit i wzdęcia

Witam! mam 26 lat, mam 170cm wzrostu i ważę 68-69 kg - chciałabym schudnąć do 60-61. Jeśli chodzi o choroby czy też dolegliwości - to bardzo często mam wzdęcia i bóle jelitowe. Ostatnio zaczęłam chodzić na basen raz w tygodniu - myślę również o ćwiczeniach w domu - zależy mi by schudnąć do kwietnia - jednak boję się efektu jojo...będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dotyczące posiłków i innych rzeczy - czekam na odpowiedź - serdecznie pozdrawiam!
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam. Przyczyn wzdęć może być na prawdę wiele. Niestety jest to sprawa dość indywidualna i nie zawsze jest łatwe wykrycie „winowajcy”. Przede wszystkim należy spróbować ograniczyć potrawy wzdymające. Wśród produktów, które mogą mieć działanie wzdymające znajdują się m.in.: napoje gazowane, potrawy tłuste i smażone oraz z dużą ilością ostrych przypraw, rośliny strączkowe (fasola, bób, soja, soczewica, groch, ciecierzyca), niektóre warzywa (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, jarmuż, kalarepa, cebula, czosnek, szparagi), niektóre owoce (śliwki, czereśnie, jabłka, gruszki), czasem także pełnoziarniste produkty zbożowe. Pomocny może być napar z kopru włoskiego (można kupić w aptece) oraz przyprawy takie jak: kminek, jałowiec, koperek, majeranek. Należy jeść powoli i spokojnie, gdyż jedzenie w pośpiechu powoduje połykanie nadmiernej ilości powietrza. Przejadanie się także sprzyja rozciąganiu się żołądka, przez co brzuch jest powiększony. Ciągłe wzdęcia pomimo włączenia odpowiedniej diety, mogą być oznaką nietolerancji glutenu lub laktozy, bądź poważniejszych schorzeń, dlatego nie należy lekceważyć problemu. Jeśli dieta nie pomoże, należy udać się do lekarza. Jeśli zaś chodzi o odchudzanie, najlepiej skorzystać z indywidualnie skomponowanego jadłospisu (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Odpowiednia dieta połączona z regularną aktywnością fizyczną (min. 40 min. 4-5 razy w tygodniu) pozwolą Pani zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej i wysmuklić sylwetkę. Powinny być to głównie ćwiczenia aerobowe (basen to dobry pomysł, oprócz tego można urozmaicić treningi np. jazda na rowerze, bieganie, fitness, ćwiczenia na rowerku stacjonarnym), mogą być one przeplatane ćwiczeniami siłowymi wzmacniającymi mięśnie. Aby uniknąć efektu jojo, należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe już na całe życie. Oto kilka wskazówek:
- Najlepiej spożywać 4-5 posiłków dziennie o małej objętości w odstępie ok. 3 godzin. Powinny one zawierać jak najwięcej warzyw (min. 4-5 porcji dziennie) i owoców (2-3 porcje) zwłaszcza w postaci surowej.
- Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Dziennie należy wypijać ok. 1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Nie należy eliminować tłuszczu z diety (to ważny składnik), trzeba jedynie zastąpić szkodliwe tłuszcze zdrowymi. A więc codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek) np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado oraz olej kokosowy. Wskazane są również orzechy i pestki oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku), smażone, panierowane oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami www.zdrowapasja.blogspot.com.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty