Witam. Nie wiem, na ile będzie u Ciebie możliwe pozbycie się tej nadwagi w przeciągu 2 miesięcy. Powiem więcej. Lepiej nastawić się na powolne zmiany i
wolne tracenie tkanki tłuszczowej, niż szybki efekt. Dlaczego? Bo szybki efekt równa się szybkiemu odzyskaniu utraconych kilogramów, gdyż działania
podejmowane w celu chudnięcia, na ogół są wówczas nieracjonalne i nierozsądne. A to, co nierozsądne w dbaniu o zdrowie, obróci się przeciwko
człowiekowi prędzej czy później. Z mojej praktyki zawodowej wynika, że 95% ludzi tego doświadcza. Trzeba zdawać sobie z tego sprawę.
Lepiej zatem dać sobie dwa razy tyle czasu. A jaka dieta? ZDROWA. I z pewnością nie chuda. Chude jedzenie jedynie pogłębi problem nadwagi,a dodatkowo
może przyczynić się do problemów zdrowotnych, np. do powstania kamieni w woreczku żółciowym. Pozdrawiam. www.epicentrumzdrowia.pl
Witam
Proszę wdrożyć do diety jogurty naturalne, warzywa gotowane, surówki, produkty gruboziarniste. Proszę wdrożyć do diety również chrom, który spowoduje mniejsze łaknienie na węglowodany. Pozdrawiam
Wcześniej proszę zrobić analizę składu masy ciała, czy redukcja tylu kilogramów jest zasadna. U kobiet jest istotne, żeby tkankę tłuszczową zostawić minimum w dolej granicy normy z uwagi na gospodarkę hormonalną. Redukcja kilogramów jest realna przy ćwiczeniach 4-5 razy w tygodniu, wyeliminowaniu słodyczy i kaloryczności około 1500 kcal. Warto żeby dla Pani dietę ułożył dietetyk, aby Pani miała siłę ćwiczyć i żeby przez czas odchudzania nie dopuścić do niedoborów pokarmowych.
Witam. Jest to możliwe, ale bezpieczne tempo chudnięcia powinno wynosić ok. 0,5 kg na tydzień. Aby uniknąć efektu jojo, należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe już na stałe. Oto kilka wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Aby powoli odzwyczajać się od słodyczy, proponuję spróbować zastąpić je: kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni), odrobiną gorzkiej czekolady lub domowymi wyrobami (np. ciasteczka owsiane z małą ilością lub bez cukru). Przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Najlepiej minimum 40 minut 4-5 razy w tygodniu.
- Aby opracować bardziej szczegółowe zalecenia, potrzebny jest wywiad dietetyczny (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl).
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Witam!
Ubytek masy ciała powinien mieścić się w granicy 0,5-1,0 kg tygodniowo. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ zapraszam do jej odwiedzenia
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Witam Panią,
Bezpieczne i zdrowe odchudzanie to około 0,5-1kg tygodniowo. Wystarczy prawidłowa i dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna a efekty się pojawią. Uważam że w tym momencie jada Pani niewłaściwie ponieważ właśnie tego objawem jest chęć ciągłego podjadania, Posiłki są źle dobrane a Pani organizm domaga się uzupełnienia składników odżywczych, energii co wzmaga ochotę na słodycze.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można wyłaś mi na maila przykładowy swój dzień - co Pani jada, jak często, jakie ilości, ile przed snem jest ostatni posiłek a ile po przebudzeniu śniadania itp. Ja chętnie zerknę, przeanalizuję i wskarzę ewentualne błędy żywieniowe.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dziennie zapotrzebowanie na kcal podczas zrzucania oponki na brzuchu – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak radzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pomóc sobie w zrzuceniu wagi i pozbyciu się cellulitu? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w celu zrzucenia 15 kg – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Szybki spadek wagi a wpływ na zdrowie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Otyłość brzuszna - przyczyny, leczenie, dieta, ćwiczenia
Otyłość brzuszna znacznie częściej występuje u męż
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni