Jaka powinna być dieta na niedowagę?

witam mam zespół gilberta i mam niedowagę i chciałbym zacząć dietę na niedowagę tylko nie wiem jaka powinna być ta dieta na niedowagę
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Otyłość brzuszna a płeć

Jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych jest bez wątpienia otyłość. Czy płeć w jakikolwiek sposób warunkuje jej wystąpienie? Na to pytanie odpowiada prof. Wojciech Drygas, internista.

Biorąc pod uwagę Pana problemy zdrowotne dieta powinna być dobrana indywidualnie w zależności od aktualnych wyników badań świadczących o funkcjonowaniu wątroby. Dlatego też dobrze by było, żeby udał się Pan do specjalisty, który pomoże dobrać bezpieczny sposób korygowania niedowagi.

0

Witam. Aby ułożyć jadłospis, potrzebny jest wywiad dietetyczny (jeśli jest Pan zainteresowany jadłospisem online, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl). W zespole Gilberta należy unikać czynników, które mogą wywołać żółtaczkę, a są to: ciężki wysiłek fizyczny, spożywanie alkoholu, tłuste potrawy, przeziębienia i infekcje przebiegające z wysoką temperaturą, stres, dieta niskokaloryczna lub głodzenie. Podstawą jest utrzymywanie zrównoważonej diety i regularne spożywanie posiłków. Należy unikać pozostawania na czczo lub pomijania posiłków. Najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie, w odstępach ok. 3 godzin. Rano jak najszybciej po przebudzeniu należy zjeść śniadanie, a kolację najlepiej spożywać ok. 2-3 godziny przed snem.
Jeśli chce Pan przytyć, należy zwiększyć gęstość energetyczną posiłków, czyli trzeba przyjmować codziennie dodatkowe kalorie. Jednak nie oznacza to, że można objadać się niezdrowymi rzeczami jak np. dania fast-food lub słodycze. Do diety należy wprowadzić takie produkty, które oprócz wysokiej kaloryczności dostarczają też dużo witamin i minerałów:
- pełnotłuste produkty mleczne, desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów
- orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- owoce suszone (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- przecierowe soki owocowe
- od czasu do czasu miód
- kasze, ryż, ziemniaki
- pieczywo razowe z dużą ilością ziaren, wyroby z mąki razowej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki)
- chude mięso
- tłuste ryby morskie
- jaja
- masło
- oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy
- do zupy można dodawać nieco śmietany lub oleju roślinnego (po przyrządzeniu)
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
Pozdrawiam.

0

Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez szczegółowych informacji ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety i wskazówki do niej.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam,

Jedna z głównym zasad przybrania masy ciała jest regularność posiłków. Należy spożywać od 4 do nawet 6 posiłków dziennie (co 2-3 godziny). Główne zasady diety:
1) wybierać produkty z wysoko wartościowym białkiem. Są to: mięso ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu, ryby i przetwory mleczne, ze zwróceniem uwagi na żółte sery
2) włączyć do diety owoce wysokokaloryczne, jak banany, awokado, winogrona
3) dostarczać organizmowi wodę mineralną i soki owocowe. Zrezygnować z napojów gazowanych i nektarów, które mają dużo konserwantów
4) połowa zapotrzebowania energetycznego organizmu pochodzi z węglowodanów. Dlatego należy wykorzystać dużą gamę produktów mącznych, w tym pieczywo z różnymi dodatkami, np. miodu, nasion (pumpernikiel)
5) z tłuszczy należy wybierać oleje, oliwę, masło;
6) stosować jako przegryzki kaloryczne orzechy, nasiona słonecznika, suszone owoce, np. rodzynki, daktyle.
7) Można też pić Nutri-drinki, które kupuje się w aptece (bez recepty). W jednej buteleczce jest pełnowartościowy posiłek.

W tej sytuacji najlepiej skonsultować się ze specjalista dietetykiem, aby opracować indywidualny plan działania.

Pozdrawiam!
www.dietetykmedyczny.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty