Jak wzmocnić apetyt u 18-latka?

mam 18 lat 183cm wzrostu i waze 65kg a moje pytanie to jak poprawic apetyt bo ja mogl bym zyc caly dzien o jednym lub 2 posilkach a pracuje jako kucharz wiec powinienem duzo jesc :p a mnie sie chce jest jem tylko tyle zeby zyc a chcial bym wiecej czyli muszemiec wiekszy apetyt wiec jak go poprawic i co jesc zeby przybierac na wadze w miare szybko...
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Witam. Powinien Pan spożywać 5 posiłków, w miarę możliwości o stałych porach, w odstępie ok. 3-4 godzin. Wtedy organizm powoli się przyzwyczai. Na początku mogą być to oczywiście małe porcje, ale z czasem proszę próbować zwiększać objętość posiłku. W miarę możliwości posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu. Aby jedzenie sprawiało Panu większą przyjemność, warto zadbać o atrakcyjny wygląd, smak i aromat potrawy (jako kucharz pewnie nie ma Pan z tym problemu). Warto dodawać zwłaszcza aromatyczne zioła, które pobudzają apetyt np. tymianek, majeranek, cząber, bazylia, oregano. Można też pić ziołowe napary pobudzające apetyt (proszę skonsultować się z lekarzem). Aby przybrać na wadze, wskazane są produkty o wysokiej zawartości energii (kcal), ale jednocześnie zdrowe.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe (np. owsiane, żytnie, jaglane, orkiszowe), ryż, ziemniaki, pieczywo Graham lub razowe z dużą ilością ziaren, naprzemiennie wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów.
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, suflety, jajecznica
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- przecierowe soki owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy z dodatkiem masła lub oleju
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty