Stosowanie środków wspomagających przybranie na wadze

Mam pytanie bo chciałem kupić w sklepie witamina i np na mięśnie na odchudzanie itd bo mam zamiar kupić coś na przytycie bo wazę 60 kg i wzrost 180 i chce więcej wazyc i kosztuje 55 o smaku czekoladowym czy to pomoże po posiłku czy warto brać ?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Witam!
Najlepiej dobrać odpowiednio zbilansowaną dietę. Proponuje udać się do dietetyka, który dobierze równiez zdrową dietę w oparciu o odpowiednie parametry.
Pozdrawiam

0

Witam, zamiast wydawać pieniądze na takie preparaty, radziłabym zainwestować w zdrowe odżywianie. Najlepiej skorzystać z pomocy dietetyka, który pomoże Panu odpowiednio zbilansować dietę (zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl). Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc zdrowo przybrać na wadze:

- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Po posiłku najlepiej odpocząć, zrelaksować się, zrobić sobie drzemkę. Posiłki powinny być także spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, pieczywo Graham lub razowe z dużą ilością ziaren, naprzemiennie wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów.
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, suflety, jajecznica
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- przecierowe soki owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy z dodatkiem masła lub oleju
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty