Dieta dla młodego mężczyzny pozwalająca przybrać na wadze

Witam, mam 18 lat, mierzę 178 cmi ważę 64 kg. Mam dość chude ręce, chciałbym przybrać masę mięśniową. Co mogę zrobić ?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Witam,

warto, podnieść kaloryczność dotychczasowej diety, jednak należy pamiętać, aby były to wartościowe produkty. Do potraw można dodawać orzechy, pestki dyni, ziarna słoneczniki, migdały, które podniosą wartość energetyczną posiłku, a za razem wzbogacą Pana dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto, także spożywać oliwy oraz oleje (surowe) np. jako dodatek do sałatek, podnosząc ich kaloryczność. Do zup można dodać jogurty naturalny lub jogurt grecki, przez co w łatwy sposób zwiększymy wartość energetyczną obiadu. Przygotowując koktajl mleczny można dosypać łyżkę otrębów, które są źródłem błonnika. Polecam spożywanie 5 wartościowych posiłków dziennie. Ważne jest, także wprowadzenie aktywności fizycznej oraz spożywanie pełnowartościowego białka, którego źródłem jest np. chude mięso, jaja, amarantus, soczewica dzięki, czemu rozbuduje Pan swoją tkankę mięśniową, co także umożliwi wzrost masy ciała.
W celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu, ze zwiększoną zawartością poszczególnych składników pokarmowych zalecam kontakt z dietetykiem, który po przeprowadzeniu wywiadu odpowiednio dostosuje jadłospis.

Zapraszam do polubienia bloga, na którym znajdzie Pan pomysły na przygotowywanie odpowiednich posiłków http://fit-amina.blogspot.com

Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec

0

Witam. Jeśli chce Pan przytyć, należy zwiększyć gęstość energetyczną posiłków, czyli trzeba przyjmować codziennie dodatkowe kalorie. Jednak nie oznacza to, że można objadać się niezdrowymi rzeczami jak np. dania fast-food lub słodycze. Jeśli chce Pan zwiększyć masę mięśniową można też nieco zwiększyć zawartość białka w diecie oraz należy wykonywać ćwiczenia (np. zapisać się na siłownię). Do diety należy wprowadzić takie produkty, które oprócz wysokiej kaloryczności dostarczają też dużo witamin i minerałów:
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne, desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów
- orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- owoce suszone bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- przecierowe soki owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód w niewielkich ilościach
- kasze, ryż, ziemniaki, warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- pieczywo razowe z dużą ilością ziaren, wyroby z mąki razowej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki)
- chude mięso
- tłuste ryby morskie
- jaja
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami. Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych oraz typu instant (np. zupki w proszku).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty