Zapytaj lekarza

7 4 2 , 7 4 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jaka dieta na przytycie przy niedowadze?

Witam.Od zawsze jestem bardzo szczupła, mam niedowagę ale nie ma problemów z tarczycą,badania wychodza ok.Mam dobrą przemiane materii,niestety chcialabym chociaz troszke przytyc.Nie uprawiam sportu,nie jestem w ciagłym ruchu,duzo jej ale nie tyje,nawet w nocy! Czekolada,slodycze,banany,orzeszki ziemne-nic!przez tydzien jadlam 2 razy dziennie desery z smietaną 18%,smietana z kakao i płatkami do mleka.Dziennie zjadlam cały kubek smietany,przytylam 1kg w ciagu tygodnia ale postrasozno mnie ze nadmi
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Witam. Zacznijmy od tego, że zajadanie słodyczy lub deserów ze śmietaną, oczywiście powinno przynieść rezultaty w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej, jednak ich nadmierne spożywanie nie jest zdrowe i pożyteczne dla organizmu. Na dłuższą metę takie odżywianie jest bardzo szkodliwe, gdyż zamiast cennych składników odżywczych (m.in. witaminy, minerały), dostarcza Pani szkodliwe tłuszcze nasycone oraz cukry proste. Słodycze mogą również hamować apetyt na bardziej wartościowe posiłki. Aby przytyć „bezpiecznie”, należy oczywiście zwiększyć dzienną podaż energii (kalorii), ale przy tym należy starać się jeść produkty, które dostarczają potrzebnych dla zdrowia składników. Oto ogólne zalecenia, które mogą Pani pomóc:
- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Po posiłku najlepiej odpocząć, zrelaksować się, zrobić sobie drzemkę. Posiłki powinny być także spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, pieczywo jasne, Graham lub razowe z dużą ilością ziaren, naprzemiennie wyroby z mąki białej oraz pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki, pyzy).
- pełnotłuste lub półtłuste produkty mleczne (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów. Śmietana od czasu do czasu również może się znaleźć w diecie, jednak proszę nie przesadzać z jej ilością.
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, suflety, jajecznica
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- codziennie przecierowe soki owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne oraz zupy kremy z dodatkiem masła lub oleju
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
- Gdyby chciała Pani skorzystać z indywidualnego jadłospisu, zapraszam do poradni online: www.lekkoizdrowo.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0

Witam,

warto, podnieść kaloryczność dotychczasowej diety, jednak należy pamiętać, aby były to wartościowe produkty, jedząc śmietanę w takich ilościach, dostarcza Pani organizmowi nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się np. do powstawania zmian miażdżycowych.

Do potraw można dodawać orzechy, pestki dyni, ziarna słoneczniki, migdały, które podniosą wartość energetyczną posiłku, a za razem wzbogacą Pani dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto, także spożywać oliwy oraz oleje (surowe) np. jako dodatek do sałatek, podnosząc ich kaloryczność. Do zup można dodać jogurty naturalny lub jogurt grecki, przez co w łatwy sposób zwiększymy wartość energetyczną obiadu. Przygotowując koktajl mleczny można dosypać łyżkę otrębów, które są źródłem błonnika. Polecam spożywanie 5 wartościowych posiłków dziennie. Ważne jest, także wprowadzenie aktywności fizycznej oraz spożywanie pełnowartościowego białka, którego źródłem jest np. chude mięso, jaja, amarantus, soczewica dzięki, czemu rozbuduje Pani swoją tkankę mięśniową, co także umożliwi wzrost masy ciała.
W celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu, ze zwiększoną zawartością poszczególnych składników pokarmowych zalecam kontakt z dietetykiem, który po przeprowadzeniu wywiadu odpowiednio dostosuje jadłospis.

Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/ - zapraszam do polubienia bloga, na którym znajdzie Pani przepisy oraz porady, które mogą pomóc w komponowaniu posiłków.

0

Witam,
Jedna z głównym zasad przybrania masy ciała jest regularność posiłków. Należy spożywać od 4 do nawet 6 posiłków dziennie (co 2-3 godziny). Główne zasady diety:
1) wybierać produkty z wysoko wartościowym białkiem. Są to: mięso ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu, ryby i przetwory mleczne, ze zwróceniem uwagi na żółte sery
2) włączyć do diety owoce wysokokaloryczne, jak banany, awokado, winogrona
3) dostarczać organizmowi wodę mineralną i soki owocowe. Zrezygnować z napojów gazowanych i nektarów, które mają dużo konserwantów
4) połowa zapotrzebowania energetycznego organizmu pochodzi z węglowodanów. Dlatego należy wykorzystać dużą gamę produktów mącznych, w tym pieczywo z różnymi dodatkami, np. miodu, nasion (pumpernikiel)
5) z tłuszczy należy wybierać oleje, oliwę, masło;
6) stosować jako przegryzki kaloryczne orzechy, nasiona słonecznika, suszone owoce, np. rodzynki, daktyle.
7) Można też pić Nutri-drinki, które kupuje się w aptece (bez recepty). W jednej buteleczce jest pełnowartościowy posiłek.

Pozdrawiam!
www.dietetykmedyczny.com

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy