Stosowanie leków przeciwdepresyjnych w ciąży

W ciąży należy unikać ostrych przypraw, produktów alergizujących - szczególnie truskawek i owoców cytrusowych, także wysokoprzetworzonych, jak słodycze, fast foody; zakazany jest alkohol. Trzeba też pamiętać, że jedzenie "za dwóch" często prowadzi do otyłości, która po rozwiązaniu wcale nie musi zniknąć. Dlatego zaleca się spożywanie 5-6 posiłków niewielkich, wieloskładnikowych, lekkostrawnych.

0

Ciąża jest okresem kiedy sposób odżywiania kobiety powinien być wyjątkowo zdrowy. I nie chodzi tu tylko o to jakich produktów powinno się wystrzegać, ale jak to żywienie powinno wyglądać. Podstawą zdrowej diety jest 5 regularnych posiłków, jedzonych w równych odstępach czasowych co około 3-3,5h. Bardzo ważne jest śniadanie, które powinno się zjeść jak najwcześniej po wstaniu, kolacja - na około 2,5-3h przed snem. Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone obecne w produktach zbożowych pełnoziarnistych, ciemny chleb, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, warzywa surowe. Ważne jest tez białko pochodzące z chudego mięsa, ryb, nabiału. Kobieta w ciąży powinna spożywać dużo warzyw i owoców, (ostrożnie z alergizującymi). Co dziennie należy wypijać minimum 2l płynów nieniosących kalorii (większość powinna stanowić woda). Zwrócić uwagę na zdrowe tłuszcze - masło (zamiast margaryn i mixów tłuszczowych), oleje roślinne, tłuste ryby morskie, migdały, pestki dyni, słonecznika. Ograniczyć należy słodycze, wybierać te wartościowe, które dostarczają również wartości dla organizmu. Ograniczyć żywność typu fast-food, produkty wysokoprzetworzone, ciężkostrawne, wzdymające.
Pozdrawiam dietetyk, Monika Majcher-Lipiejko

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty