Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Zabroniony w ciąży jest alkohol - każde ilości!
Unikać lub wyeliminować w ciąży należy (po prostu ze względu na to, że dieta powinna być przykładowo ZDROWA I lżej strawna):
-ostrych i wzdymających dań
-dużych ilości używek (mocna kawa, mocna herbata w dużych ilościach)\
-grzyby
-fast-foodów i dań smażonych
-nieświeżych produktów
-produkty z "białej" mąki tj. tej najbardziej przetworzonej, tortowej typu naleśniki, pieczywo tostowe
-słodkie napoje gazowane
-desery, ciasta, ciasteczka
By zapobiec miażdżycy:
-oleje nierafinowane typu rzepakowy, oliwa z oliwek
-awokado
-tłuste ryby morskie
-warzywa, szczególnie zielono-liściaste i różnokolorowe
-produkty bogate w błonnik (kasze, ryże niełuszczone, pieczywo pełnoziarniste)
-chudy nabiał
Pozdrawiam
www.poradnialubczyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- W jaki sposób przygotować się do ciąży? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich wielkanocnych potraw należy unikać przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy beta karoten należy ograniczyć w ciąży? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta na poprawę nasienia – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zmiana nawyków żywieniowych u kobiety w ciąży – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jak się prawidłowo odżywiać w czasie ciąży? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jak zapanować nad jedzeniem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak zdrowo i bezpiecznie schudnąć po ciąży? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Skuteczna dieta na zajście w ciążę – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski