Witam,

B-karoten jest prekursorem witaminy A, który często jest również nazywany karotenem - występuje on głównie w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach liściastych i ciemnopomarańczowych warzywach i owocach (z wyjątkiem pomarańczy). I w zasadzie jest ona o wiele bardziej bezpieczna dla organizmu niż witamina A w postaci retinoidów (wątroba, tłuszcz mleczny, śmietana, masło, żółtka jaj).
Jednak według zaleceń kobiety w ciąży powinny jeść:

Owoce i warzywa bogate w witaminę C -2 porcje*
Owoce i warzywa ciemnozielone, pomarańczowe i liściaste - 1 porcja (czyli produkty bogate w B-karoten)

* 1 porcja to: 1 talerz czystej zupy jarzynowej, 2 szkl. surówki lub 3 szkl. gotowanych warzyw

Pozdrawiam,
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0

W ciąży nie należy spożywać beta karotenu w postaci tabletek natomiast nie ma potrzeby ograniczania produktów będących źródłem beta karotenu gdyż organizm wytworzy z nich tyle witaminy A ile potrzebuje i w takim przypadku nie ma ryzyka toksyczności.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty