Witam serdecznie,
lekarz zalecił Pani, aby -- przyjmując acenokumarol -- unikała Pani warzyw i owoców będących bogatym źródłem witaminy K. Zbyt duża ilość witaminy K osłabia działanie acenokumarolu.
Ogólnie chodzi o to, aby ograniczyć lub kontrolować to, ile warzyw, owoców i innych produktów będących bogatym źrodłem witaminy K (np. suplementy witaminowe) Pani spożyje w ciągu dnia.
Na pewno konieczne jest ograniczenie się ze spożywaniem wszelkich warzyw kapustnych (kapust, brukselki, cykorii, sałaty, jarmużu), brokułów, szpinaku (czyli warzyw ciemnozielonych, liściastych), soi, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego. Z owoców zaś najwięcej witaminy K mają truskawki i brzoskwinie.
Jakie zatem owoce i warzywa jeść?
Wszystkie owoce poza wymienionymi wyżej truskawkami i brzoskwiniami. Zalecana ilość przy cukrzycy to dwie porcje (czyli średniej wielkości sztuka lub garść sztuk) owoców w ciągu dnia. Jedną porcję owocu można zastąpić szklanką 200 ml soku owocowego.
Jeżeli chodzi o warzywa to powinna Pani zjeść trzy porcje w ciągu dnia (taka sama zasada co do porcji jak w przypadku owoców). Warto zatem sięgać po te pomarańczowe, czerwone (papryka czerwona, zielona, żółta, marchewka) lub np. cukinia, bakłażan.
Pozdrawiam,
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Warfin a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Spożywanie owoców i warzyw podczas kuracji Izotreiną – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wysoki poziom cukru w 20. tygodniu ciąży a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie owoce mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko