Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 9 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Angiologia: Pytania do specjalistów

O czym może świadczyć drętwienie ręki?

Witam. Mam problem z drętwieniem prawej ręki, towarzyszy temu uczucie zimna, również w palcach. Mam również skłonności do siniaków, pojawiają się bez żadnych uderzeń, również na rękach. Kilka lat temu stwierdzono u mnie też początki choroby żylakowej (genetycznie, nie... Witam. Mam problem z drętwieniem prawej ręki, towarzyszy temu uczucie zimna, również w palcach. Mam również skłonności do siniaków, pojawiają się bez żadnych uderzeń, również na rękach. Kilka lat temu stwierdzono u mnie też początki choroby żylakowej (genetycznie, nie leczę się w tym kierunku). Mam 24 lata, wyniki krwi doskonale. O czym to może świadczyć i do jakiego należy się zgłosić? Angiolog, lekarz naczyniowy czy może ktoś inny?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Dlaczego moje nogi często puchną?

Dzień dobry ,mam problem z opuchlizna ud ,po długim staniu ,po dłuższym chodzeniu obie nogi puchną symetrycznie w odcinku udowym ,im dłużej stoję to opuchlizna sięga również brzucha ,tak samo jak dużo wtedy pije wody ,woda ze mnie nie schodzi... Dzień dobry ,mam problem z opuchlizna ud ,po długim staniu ,po dłuższym chodzeniu obie nogi puchną symetrycznie w odcinku udowym ,im dłużej stoję to opuchlizna sięga również brzucha ,tak samo jak dużo wtedy pije wody ,woda ze mnie nie schodzi ,gdy się położę na chwile zeby ulżyć nogom zaczyna dopiero wtedy schodzić ze mnie woda ,byłam u kardiologa ,wszystko dobrze jest ,byłam u naczyniowca ,wszystko dobrze ,nerki -kreatynina ,gfr w normie ,Sod ,potas w normie ,dodam ,ze mam hashimoto ,oraz mikrogruczolaka przysadki . Zauważyłam tez ze przy wysiłku fizycznym w pozycji zgiętej puchnie mi tez brzuch ,potrafię się w ciągu jednego dnia zrobić większa ,tak jakby waga mi skoczyła w górę o pare kg ,jest tez ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę stosować Micorygon przy żylakach?

Witam. Mam 34 lata. 7 lat temu urodziłam córkę. W ciąży pojawiły się żylaki. Nie były one tak bardzo zaawansowane aby usunąć je operacyjnie. Zaczęłam brać Microgynon21. Biorę go od 4 lat. W tym roku zdecydowałam się na laserowe usunięcie... Witam. Mam 34 lata. 7 lat temu urodziłam córkę. W ciąży pojawiły się żylaki. Nie były one tak bardzo zaawansowane aby usunąć je operacyjnie. Zaczęłam brać Microgynon21. Biorę go od 4 lat. W tym roku zdecydowałam się na laserowe usunięcie żylaków kończyn dolnych. Brak zakrzepicy. Moje pytanie czy mogę brać nadal Microgynon21? Teraz po zabiegu mam przyjmować profilaktycznie Vessel Due F. Czy nie obniża on skuteczności pigułek antykoncepcyjnych? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Co oznaczają wyniki TK tętnic wieńcowych?

Interpretacja wyniku TK tętnic wieńcowych. Mężczyzna lat 36 opis: uwidoczniony badaniem miąższ płucny bez istotnych zagęszczeń. Struktury śródpiersia w uwidocznionym zakresie bez zmian. Duże naczynia śródpiersia nieposzerzone. Jama LP serca bez skrzeplin, zastawki serca bez uchwytnych zwapnień. Węzły chłonne uwidocznione... Interpretacja wyniku TK tętnic wieńcowych. Mężczyzna lat 36 opis: uwidoczniony badaniem miąższ płucny bez istotnych zagęszczeń. Struktury śródpiersia w uwidocznionym zakresie bez zmian. Duże naczynia śródpiersia nieposzerzone. Jama LP serca bez skrzeplin, zastawki serca bez uchwytnych zwapnień. Węzły chłonne uwidocznione badaniem niepowiększone. Jamy opłucne bez płynu. Ocena tętnic wieńcowych: LCA:LM-bez zwężeń z cechami trójpodziału LAD-odc. proxymalny z mieszanymi{głównie niskiej gęstości} zmianami przyściennymi(krótkoodcinkowe zwężenie -30-40%), odc. środkowy i dystalny bez zwężeń. D1-gałąź diagonalna bez zwężeń. RI-gałąź pośrednia bez zwężeń. LCX:segm.11i13 bez zwężeń.OM1- bez istotnych zwężeń. LCA:silna, dominująca, segm. 1i3 bez zwężeń, segm. 2 z drobnymi mieszanymi zmianami przyściennymi{punktowe zwężenie -30-40%], segm.4 bez zwężeń. Wynik funkcji mięśnia LK: ESV-83ml, EDV-230ml, SV-146ml ,EF-63%, CO-9211ml/min, akcja serca podczas badania - 63 BPM
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy po zabiegu żylaków mogę podróżować?

Dzień dobry. Na przełomie listopada/grudnia będę miała usuwane żylaki kończyn dolnych ( po jednym na nogę). Nie pamiętam jaki dokładnie to będzie zabieg. Moje pytanie dotyczy wielogodzinnej jazdy samochodem. Otóż po około 3 tygodniach po zabiegu muszę wyjechać poza granicę... Dzień dobry. Na przełomie listopada/grudnia będę miała usuwane żylaki kończyn dolnych ( po jednym na nogę). Nie pamiętam jaki dokładnie to będzie zabieg. Moje pytanie dotyczy wielogodzinnej jazdy samochodem. Otóż po około 3 tygodniach po zabiegu muszę wyjechać poza granicę kraju. Wiąże się to z jazdą około 13-14 godzinną. Lekarz mówił, że musiałabym co 100 km robić przystanek. Zapomniałam dodać, że będę jechać dopiero po 3 tygodniach od zabiegu. Czy ten czas wystarczy abym mogła swobodnie siąść za kierownicę i robić przystanek np. co 2,3 godziny czy muszę co godzinę? Kontakt z lekarzem jest chwilowo utrudniony. Dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w Polsce wykonuje się operacje u takich dzieci?

Zwężona tętnice szyjna u 5,5 letniej dziewczynki. Dziecko po udarze niedokrwiennym. Do tej pory córka zdrowa, bez niepokojących objawów. Proszę mi napisać jakie da metody leczenia, czy jest możliwa operacja?Jak zmniejszyć ryzyko ponownego udaru w przyszłości? Poza przyjmowaniem acesanu. Jeśli... Zwężona tętnice szyjna u 5,5 letniej dziewczynki. Dziecko po udarze niedokrwiennym. Do tej pory córka zdrowa, bez niepokojących objawów. Proszę mi napisać jakie da metody leczenia, czy jest możliwa operacja?Jak zmniejszyć ryzyko ponownego udaru w przyszłości? Poza przyjmowaniem acesanu. Jeśli potwierdzi się MoyaMoya to czy w Polsce wykonuje się operacje u takich dzieci. Dziękuję za odp.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy to normalne, że po operacji noga jest opuchnięta?

Tato we wtorek miał operację usunięcia zatoru tętnicy podkolanowej. Od wczoraj jest już w domu. Czy to normalne, że noga jest opuchnięta od kolana w dół oraz taka dosyć ciepła?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak zmniejszyć widoczność żył?

Witam, Od jakiegoś czasu mam bardziej wystające żyły na dłoniach. Ogólnie jestem bardzo szczupłą osobą plus skłonność dziedziczna do żylaków, nie wiem czy w tym tkwi przyczyna. Czy są jakieś sposoby leczenia? Czytałam że przy braku tłuszczu mogą być bardziej... Witam, Od jakiegoś czasu mam bardziej wystające żyły na dłoniach. Ogólnie jestem bardzo szczupłą osobą plus skłonność dziedziczna do żylaków, nie wiem czy w tym tkwi przyczyna. Czy są jakieś sposoby leczenia? Czytałam że przy braku tłuszczu mogą być bardziej wystające. Czy jeśli bym przytyła żyły mogą sie lekko schować czy raczej takie już zostaną?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznacza to stwierdzenie w opisie RTG klatki piersiowej?

Moja 74 letnia żona otrzymała wynik rtg klatki piersiowej. m. in. pisze :miażdżyca aorty.Czy ma się martwić?Co to oznacza.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Co oznacza opis dopllera żył?

Uprzejmie proszę o interpretację wyniku męża. Podczas badania usg doppler żył kończyn dolnych lekarz nie odezwał się słowem, mamy tylko wynik badania a wizyta u chirurga naczyniowca za miesiąc. Chcielibyśmy mieć jakiekolwiek pojęcie tego, co się dzieje z nogą. Mąż... Uprzejmie proszę o interpretację wyniku męża. Podczas badania usg doppler żył kończyn dolnych lekarz nie odezwał się słowem, mamy tylko wynik badania a wizyta u chirurga naczyniowca za miesiąc. Chcielibyśmy mieć jakiekolwiek pojęcie tego, co się dzieje z nogą. Mąż (35rż) kilka lat temu miał zerwane ścięgno achillesa, 9msc po operacji w gipsie. Na podudziu (z przodu na środku podudzia, na kości oraz z boku łydki) pojawiły się ciemne, sine plamy. Wynik usg (tylko nieprawidłowości): Żyła podkolanowa i bliższe odcinki żył głębokich goleni o nieregularnym zarysie ścian z obecnością przegród - jak po zakrzepicy z prawie całkowitą rekanalizacją światła. Niewydolne pnie GSV i SSV pomiędzy niewydolnymi perforatorami Cocketa II i III, 1/2 i 1/3 dalszej tylko przyśrodkowej goleni oraz 1/2 i 1/3 dalszej bocznej goleni. Z góry dziękuję serdecznie za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy powinnam wykonać jakieś badania przed lotem z obawy przed zakrzepem?

Miesiąc po rozpoczęciu stosowania antykoncepcji hormonalnej (dwuskładnikowa) D-dimery wyniosły 1300 ng FEU/ml (norma poniżej 500), APTT 22,5 (min. 25,9), fibrynogen 3,7 (norma max. 3,5). Wcześniej wszystko było w normie. Wyniki wykonałam ze względu na lekkie uczucie "ciągnięcia" w jednej nodze.... Miesiąc po rozpoczęciu stosowania antykoncepcji hormonalnej (dwuskładnikowa) D-dimery wyniosły 1300 ng FEU/ml (norma poniżej 500), APTT 22,5 (min. 25,9), fibrynogen 3,7 (norma max. 3,5). Wcześniej wszystko było w normie. Wyniki wykonałam ze względu na lekkie uczucie "ciągnięcia" w jednej nodze. Lekarz stwierdził że prawdopodobnie nic mi nie jest, zapisał zastrzyk z heparyną na 2 dni, ale nie wykonano Dopplera. Od razu odstawiłam tabletki, potem nic się nie działo. Od tego momentu minął ponad rok, ale APTT nadal pozostaje lekko obniżone (24,9), natomiast INR 1,09 (norma 0,8-1,2), czas protrombinowy 12,1s, fibrynogen w normie. Martwi mnie ciągle obniżone APTT, mimo że minął już rok. Nie planuję już stosować dwuskładnikowej antykoncepcji, natomiast niedługo czeka mnie 13-godzinny lot, i boję się, że mam wysokie ryzyko dostania zakrzepu ze względu na to jak mój organizm zareagował na antykoncepcję. Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania? Czy lot będzie bezpieczny jeśli założę skarpety uciskowe?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy w trakcie przyjmowania tego leku mogę poddać się skleroterapii?

Czy w trakcie przyjmowania asertin 50 mogę poddać się skleroterapii? Mam żylaki kończyn dolnych, dziś zrobiłam skleroterapie a zapomniałam zapytać lekarza czy mogę brać leki asertin które przyjmuję od jakiegoś czasu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek

Czy mam stosować Bioxetin przy bradykardii?

Witam. Dostałem niedawno Bioxetin od psychiatry. Jednak zapomniałem powiedzieć jej, że mam bradykardię i problemy z krzepliwością krwi. Żylaki w porózku itd. Czy powinienem w przypadku bradykardii brać ten lek?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy to oznacza, że cierpię na zespół antyfosfolipidowy?

Dzień dobry. Jakiś czas temu w badaniach szpitalnych zostały wykryte u mnie "słabo dodatnie" przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG, ujemne w klasie IgM. Z tego co wyczytałem to są to autoprzeciwciała należące do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych. CZY OZNACZA TO,... Dzień dobry. Jakiś czas temu w badaniach szpitalnych zostały wykryte u mnie "słabo dodatnie" przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG, ujemne w klasie IgM. Z tego co wyczytałem to są to autoprzeciwciała należące do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych. CZY OZNACZA TO, ŻE JESTEM CHORY NA ZESPÓŁ ANTYFOSFOLIPIDOWY? Antykoagulant toczniowy oraz przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinie wyszły ujemne. Trafiłem do szpitala w sierpniu 2021 r. z powodu zakrzepów w żyłach i pogłębionej małopłytkowości oraz niedokrwistości normocytarnej. Dostawałem zastrzyki przeciwzakrzepowe (Clexane) oraz leki glikokortykosteroidowe. Jednak żadnej konkretnej choroby nie stwierdzono.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten wynik tk angiografii jest niepokojący?

TK-angiografia tętnic wieńcowych: CS-0jA. Typ unaczynienia;wiodąca RCA .LAD:niewielki mostek mięśniowy w 8 segmencie. Co oznaczają te symbole EDV 141,46. ESV 33,53ml. SV 107,93ml. EF 76%. Pytanie:czy wynik jest dobry ,czy jest niepokojący? Bardzo dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Jaką metodą mogę się pozbyć żylaków?

W 2005 roku miałam tradycyjna metodą usuwane zylaki obu kończyn dolnych, następnie w 2015 obie kończyny i ponownie na jednej z nóg rok później zabieg skleroterapii piankowej. Obecnie znów na tej kończynie odnowiły zylaki dosyć mocno widoczne. Jaka metoda mogę się nich pozbyć po takim wcześniejszym ich leczeniu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Czy mam zrobić usg kończyn dolnych?

Trafiłem do szpitala z migotaniem przedsionków. Dostawałem przez kilka dni leki przeciwzakrzepowe w brzuch. Moja rodzina jest obciążona żylakami kończyn dolnych, w tym ja. Często mnie bolą, mam skurcze nóg. Czy ma to związek z problemem z sercem i czy... Trafiłem do szpitala z migotaniem przedsionków. Dostawałem przez kilka dni leki przeciwzakrzepowe w brzuch. Moja rodzina jest obciążona żylakami kończyn dolnych, w tym ja. Często mnie bolą, mam skurcze nóg. Czy ma to związek z problemem z sercem i czy kardiolog powinien skonsultować mój stan z chirurgiem i zarządzić badanie USG kończyn dolnych?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co znaczy mój opis tętnic?

Witam, w TK angio tt szyjnych mam zapis "skrajnie typoplastyczna prawa t. kręgowa- śr. 1mm przy dominującej lewej t. kręgowej (5mm) zasilającej t. podstawną". Reszta w tym badaniu bez zmian. Proszę o interpretację.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy takie wyniki wykluczają zakrzepicę?

miałem trzy razy robione d-dimery i są w normie czy mam powody do niepokoju .bilirubine mam 2.9. norma 1.3 Czy jak d-dimery są w normie to wyklucza? u mnie zakrzepice? bo lekarz rodzinny nie chciał dać pow ze nie... miałem trzy razy robione d-dimery i są w normie czy mam powody do niepokoju .bilirubine mam 2.9. norma 1.3 Czy jak d-dimery są w normie to wyklucza? u mnie zakrzepice? bo lekarz rodzinny nie chciał dać pow ze nie ma podstawy do dalaszej diagnostyki proszę o odpowiedź proszę o szybko odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy tętnice powinny być jednakowe?

Dzień dobry. Pytanie mam odnośnie tętnic szyjnych. Mam wrażenie, że lewa jest bardziej wyczuwalna przy dotyku niż prawa. W dodatku przy dokładniejszym sprawdzeniu palcami na lewej jest jakby druga, mniejsza, twardsza (przy lekkim nacisku prześlizguje się na tej głównej). Sama... Dzień dobry. Pytanie mam odnośnie tętnic szyjnych. Mam wrażenie, że lewa jest bardziej wyczuwalna przy dotyku niż prawa. W dodatku przy dokładniejszym sprawdzeniu palcami na lewej jest jakby druga, mniejsza, twardsza (przy lekkim nacisku prześlizguje się na tej głównej). Sama szyja nie jest pogrubiona, jednak trochę zaniepokoiła mnie ta różnica. Przy skręcaniu głowy na boki, lewa tętnia również bardziej czuje niż prawą przy dotyku palcami. Problemów zdrowotnych nie mam. Czy może to też być kwestia "mojej urody", czy raczej tętnice powinny być jednakowe? Tomek.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Patronaty