Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 7 8 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Flebologia: Pytania do specjalistów

Dlaczego mam bardziej widoczne żyły?

Dzień dobry, Od 7 miesięcy przyjmuje tabletki vibin mini, po miesiącu miałam dziwne uczucie w łydkach, nie był to ból. W obawie przed zakrzepicą zrobiłam badania(układ krzepnięcia i d-dimery), które wyszły prawidłowo, ginekolog, stwierdziła, że mogę daje przyjmować tabletki,... Dzień dobry, Od 7 miesięcy przyjmuje tabletki vibin mini, po miesiącu miałam dziwne uczucie w łydkach, nie był to ból. W obawie przed zakrzepicą zrobiłam badania(układ krzepnięcia i d-dimery), które wyszły prawidłowo, ginekolog, stwierdziła, że mogę daje przyjmować tabletki, po 5 miesiącach znowu odczuwam to dziwne uczucie w lewej łydce i mam wrażenie, że żyły pod kolanem są trochę bardziej widoczne, zrobilam d-dimery, które wyszły 150, lekarz rodzinny mówi, że wszystko jest w porządku Czy powinnam mieć obawy? Czym mogą byś spowodowane bardziej widoczne żyły (dodam, że nie uprawiam żadnych sportów), czy powinnam drobić badanie Doppler? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz
Dotyczy: Flebologia Sport

Dlaczego miewam te bóle nóg w nocy?

Dzień dobry, od dłuższego czasu w nocy odczuwam ból w nogach. Na początku myślałam że może to żylaki, ponieważ mam to genetycznie i jestem też po ciąży (cc) więc czekam na wizytę u naczyniowca ale teraz zauważyłam że ból nie... Dzień dobry, od dłuższego czasu w nocy odczuwam ból w nogach. Na początku myślałam że może to żylaki, ponieważ mam to genetycznie i jestem też po ciąży (cc) więc czekam na wizytę u naczyniowca ale teraz zauważyłam że ból nie jest tylko w łydce ale też u udach i lekko pośladkach. Jest to spory dyskomfort podczas spania, w dzień też czasem odczuwam ale przede wszystkim podczas snu. Co może być przyczyną nocnych bóli i do jakiego lekarza się skierować? Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy ból nóg jest związany z niewydolnością żył?

Witam, jakieś dwa tygodnie temu zaczął doskwierać mi ból lewej nogi w okolicy łydki/kości piszczelowej bez widocznego zasinienia oraz znaczącego obrzęku, dodam że nie doszło wcześniej do żadnego urazu w tym obrębie. Ból odczuwałam jako ciągnięcie przy poruszaniu kończyną,... Witam, jakieś dwa tygodnie temu zaczął doskwierać mi ból lewej nogi w okolicy łydki/kości piszczelowej bez widocznego zasinienia oraz znaczącego obrzęku, dodam że nie doszło wcześniej do żadnego urazu w tym obrębie. Ból odczuwałam jako ciągnięcie przy poruszaniu kończyną, po odpoczynku np. przez noc ból całkowicie ustępował. Wizyta u lekarza rodzinnego zakończyła się stwierdzeniem początków niewydolności żylnej - niemniej jednak, z czasem pojawił się ból uniemożliwiający poruszanie nogą oraz stopą, tkliwość na dotyk i ucieplenie skóry w miejscu bólu. Takowy stan utrzymywał się około dwa dni, na ten moment znowu odczuwam wyłącznie ciągnięcie przy gwałtowniejszym zginaniu nogi. Co może być powodem i czy aby na pewno jest to niewydolność żylna?
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy będę musiał poddać się w przyszłości zabiegowi ich usunięcia?

Witam, byłem dziś na wizycie u lekarza radiologa na kontroli żylaków powrózka nasiennego. Mam duże żylaki po lewej stronie o szerokości do 6mm z dodatnią próbą Valsalvy, po prawej stronie żylaków nie stwierdzono, mam 21 lat. Chciałbym się dowiedzieć czy... Witam, byłem dziś na wizycie u lekarza radiologa na kontroli żylaków powrózka nasiennego. Mam duże żylaki po lewej stronie o szerokości do 6mm z dodatnią próbą Valsalvy, po prawej stronie żylaków nie stwierdzono, mam 21 lat. Chciałbym się dowiedzieć czy w tym przypadku będę musiał poddać się w przyszłości zabiegowi ich usunięcia, a jeśli tak to czy będę sam mógł wybrać metodę ich usunięcia czyli np embolizację czy muszę liczyć się ze zdaniem urologa odnośnie metody wykonania zabiegu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Agnieszka Chomicz
Lek. Agnieszka Chomicz

Dlaczego rwie mnie noga?

Witam. Od jakiegoś czasu często rwie mnie lewa noga. Raz cała raz łydka tak dziwnie nieraz pulsuje boli. Robiłam USG Doppler i wszystko ok. Więc od czego to może być?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jaką bieliznę uciskową najlepiej wybrać?

Dzień dobry, zalecono mi nosić pończochy uciskowe że względu na żylaki do zaplanowanego zabiegu. Kupiłam dedykowane rajstopy uciskowe. Na co dzień dotychczas nosiłam legginsy kompresyjne. Odnoszę wrażenie, że legginsy lepiej opinają nogi, łatwiej je założyć i równomiernie dopasować do nóg.... Dzień dobry, zalecono mi nosić pończochy uciskowe że względu na żylaki do zaplanowanego zabiegu. Kupiłam dedykowane rajstopy uciskowe. Na co dzień dotychczas nosiłam legginsy kompresyjne. Odnoszę wrażenie, że legginsy lepiej opinają nogi, łatwiej je założyć i równomiernie dopasować do nóg. Czy konieczne jest noszenie bielizny uciskającej, która ma napisane, że jest na żylaki, czy legginsy kompresyjne także spełnią swoją rolę? A może o rozmiar mniejsze? Moje rozważania pojawiły się ponieważ, jakość rajstop i pończoch uciskowych jest dalece odbiegająca od legginsów kompresyjnych, które noszę. Katarzyna
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz

Dlaczego mam to uczucie ciężkiej nogi?

Witam, pracuje jako kierowca oraz fizycznie. od przeszło roku borykam się z problemem "uczucia ciężkiej nogi (lewa)" Po pewnym czasie zaczął się ból w łydce (z tylu) pod kolanem oraz zauważyłem delikatne podpuchniecie od wewnętrznej strony kolana. Po założeniu skarpetki,... Witam, pracuje jako kierowca oraz fizycznie. od przeszło roku borykam się z problemem "uczucia ciężkiej nogi (lewa)" Po pewnym czasie zaczął się ból w łydce (z tylu) pod kolanem oraz zauważyłem delikatne podpuchniecie od wewnętrznej strony kolana. Po założeniu skarpetki, buta odczuwam jakby noga była spuchnięta, jednak w porównaniu z prawa noga nie widać różnicy. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu, miałem robione 3 razy USG doppler (dolnej lewej kończyny) u różnych chirurgów naczyniowców, rezonans odcinka lędźwiowego, badania z krwi pod kątem stawów. W każdym z badań wszystko wychodzi w normie... Już nie mam pomysłu co dalej mam robić... A noga w dalszym ciągu sprawia dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu. Proszę o radę, gdzie ewentualnie mógłbym iść z tym problemem. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy pacjent z takimi schorzeniami nie powinien zostać skierowany do szpitala?

Dzień dobry. Mężczyzna, 45 lat z nadwaga, zaniedbana noga po złamaniu, 3 dni temu gorączka i ból nogi. W usg doppler: „Żyła odpiszczelowa wydolna, bez cech refluksu, podatna uciskowo, bez cech zakrzepicy. Żyła odstrzałkowa wykrzepnięta na... Dzień dobry. Mężczyzna, 45 lat z nadwaga, zaniedbana noga po złamaniu, 3 dni temu gorączka i ból nogi. W usg doppler: „Żyła odpiszczelowa wydolna, bez cech refluksu, podatna uciskowo, bez cech zakrzepicy. Żyła odstrzałkowa wykrzepnięta na całej długości, wypełniona zwłókniałymi skrzeplinami. Układ żył udowych - żyła udowa wspólna wykrzepnięta, w świetle liczne zwłókniałe skrzepliny rekanalizacja w 20-30%. Żyła podkolanowa wypełnionia zwłókniałymi skrzeplinami podobnie jak żyła udowa” Zalecenia neoparin 100 2x dziennie, venalex 2x1, lioton 2x dziennie pończochy II stopień kompresji. Czy pacjent z takimi schorzeniami nie powinien zostać skierowany do szpitala? W tym przypadku odesłany do domu. Z góry dziękuje za odpowiedź!
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy to mogą być żylaki w wieku 21-lat?

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie żylaków. Mianowicie mam dopiero 21 lat a już zaobserwowałam u siebie tzw "pajączki" na nogach. Mam też dziwne bóle w podbrzuszu I w dole plecow, czy możliwe że to tzw zykaki macicy/przymacicza ? Dodam że... Dzień dobry, mam pytanie odnośnie żylaków. Mianowicie mam dopiero 21 lat a już zaobserwowałam u siebie tzw "pajączki" na nogach. Mam też dziwne bóle w podbrzuszu I w dole plecow, czy możliwe że to tzw zykaki macicy/przymacicza ? Dodam że stosuje antykoncepcję hormonalną (tabletki dwuskładnikowe). Nie mam nadwagi ani nic z tych rzeczy, jednak niepokoją mnie te bóle a w usg normalnym jak i tym dopochwowym nie widać zmian, czy to mogą być te zylaki ? Bardzo proszę o odpowiedź strasznie się martwię. Z góry bardzo dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Kto przeprowadza operację zespołu dziadka do orzechów?

Dzień dobry, kto operuje zespoł dziadka do orzechów? Czy flebolog, czy urolog tym się zajmuje? Stwierdził to flebolog, ale wtedy operacja byłaby płatna i zastanawiam się, czy mogłabym się udać do urologa.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznaczają wyniki badania USG doppler żył kończyn dolnych?

Proszę o interpretację wyniku badania USG Doppler kończyn żył dolnych: Naczynia żylne układu głębokiego i powierzchownego obu kończyn dolnych bez zmian zakrzepowych. Ściany naczyń o gładkich zarysach, prawidłowo reagują na ucisk. W trakcie próby Valsavy nie uwidoczniono wstecznego przepływu w... Proszę o interpretację wyniku badania USG Doppler kończyn żył dolnych: Naczynia żylne układu głębokiego i powierzchownego obu kończyn dolnych bez zmian zakrzepowych. Ściany naczyń o gładkich zarysach, prawidłowo reagują na ucisk. W trakcie próby Valsavy nie uwidoczniono wstecznego przepływu w żyłach podkolanowych i odstrzałkowych. Obie VSP na całym przebiegu wydolne. Zastawki w ujściach obu VSM wydolne. Obie VSM na całym przebiegu wydolne. W obrębie podudzi istotnego poszerzenia naczyń przeszywających ani obrzęku tkanki podskórnej nie stwierdza się. Dyskretne spowolnienie przepływu krwi w żyłach śródmięśniowych mięśni brzuchatych obu łydek bez istotnego zastoju.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co robić z tą opuchlizną i bólem nogi?

Witam Od 2 miesiący mam problem z lewą nogą która puchnie i strasznie boli, nie mogę normalnie funkcjonować.Godzina spaceru lub 30 minut jazdy na rowerze sprawia mi ogromny ból ktory rozpiera od środka kostka jest tak spuchnięta, ze zlewa się... Witam Od 2 miesiący mam problem z lewą nogą która puchnie i strasznie boli, nie mogę normalnie funkcjonować.Godzina spaceru lub 30 minut jazdy na rowerze sprawia mi ogromny ból ktory rozpiera od środka kostka jest tak spuchnięta, ze zlewa się z łydka jakby coś się zbierało w środku i czuje jakby gilgotanie w tyle łydki.. Zrobiłam d-dimar jest w normie 0,5, doppler przepływy w obrębie żył głębokich udowych, podkolanowych, piszczelowych przednich tylnych i strzałkowych w granicach normy.brak cech zakrzepicy, aparat zastawkowy, perforatory wydolne .Wydolny aparat zastawkowy w żyłach odstrzalkowych i prawej odpiszczelowej.Niewydolny aparat zastawkowy w lewej żyle odpiszczelowej, szerokość jej światła nad kolanem14mm, towarzyszy skąpa siatka miernie żylakowato porzeszonych naczyń powierzchownych na udzie i podudziu bez cech zakrzepicy. W prawym dole podkolanowym torbiel beckerela 30×5mm... Lekarz radiolog podpowiedział mi, abym szukała innej przyczyny i badanie krwi a przy okazji zrobił mi USG tarczycy Tarczyca dwuplatowa położona prawidłowo płat prawy 19×19×49mm vol9,3ml, lewy 16×15×41mm vol5,2ml, miąższ niejednorodny o obniżonej echogenicznosci, unaczynienie w obrazowaniu power doppler w granicach normy.W prawym płacie niejednorodny hypoechogeniczny guzek 10×7mm, unaczynienie guzka typu mieszanego - wskazana Bac dodatkowo w placie prawym torbiel 3mm w lewym mniejszy 2,5mm. Badanie krwi są w normie podwyższone mam monocyty 0,59 norma 0,0-0,8 Eozynofile 0,21 norma jest od 0,05 -0,07 Bazofile 0,04 norma0,0-0,2 Leukacydy 9,33 10^3ųl Tsh 1,83 norma 0,27-4,2 Ft3 3,43 norma 1,8-4,6 Ft4 1,53 norma 0,93-1,73 Proszę o interpretację moich wyników
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy zabieg w dalszym ciągu może się odbyć?

Za parę dni mam wizytę w klinice na laserowe usuwanie żylaków. Cały zabieg odbywa się pod znieczuleniem miejscowym. Właśnie dowiedziałam się że jestem w ciąży, czy zabieg w dalszym ciągu może się odbyć? Czy ciąża jest przesiwskazaniem?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają takie plamy na łydkach?

Witam. Od stycznia posiadam plamy na obu lydkach z przodu, dodatkowo opuchlizna kostek i całych nog. Dermatolodzy twierdzą, że to rumien guzowaty, reumatolog że zapalenie tkanki łącznej. Usg doppler tętnic nóg ok. Leczona antybiotykami, sterydami, maściami. Nic nie pomaga. Przeróżne wyniki badań krwi ok. Od okola miesiąca dziwnie pomarszczony palec.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co oznacza taki rwący ból pod kolanem?

Witam jestem kobietą i mam 25 lat. Od około 2 latach męczy mnie rwący ból pod kolanem. Noga nie puchnie natomiast jest to uczucie przypominające cały czas naprostowaną/naciągniętą nogę. Jest tak w dzień i w nocy, przy chodzeniu, siedzeniu... Witam jestem kobietą i mam 25 lat. Od około 2 latach męczy mnie rwący ból pod kolanem. Noga nie puchnie natomiast jest to uczucie przypominające cały czas naprostowaną/naciągniętą nogę. Jest tak w dzień i w nocy, przy chodzeniu, siedzeniu czy staniu. Krew w porządku, D-Dimery też cholesterol podniesiony o 19 punktów ale nie groźny. Za kazym razem zbólem udawałam się do ortopedy ale wszytskie żyły czyste, w trakcie bólu wykonałam badanie doppler - nic nie wykazało. Rezonans magnetyczny kolana również nic. Bardzo się boje że jest to cos poważnego nawet rehabilitacja nic nie dała. Podczas siedzenia i zgięcia pojawia się uczucie rozpierania i tak jakbym w zgięciu trzymała gąbkę oraz uczucie naciągania lub uciskania pod kolanem. Cały czas czuje te nogę nawet jak jest opuszczona, a przy podnoszeniu uczucie naciągania. Od kilku lat lecze się na zaburzeniaa lękowe, DDA i depresję ale chciałabym aby ktoś ocenił mnie nie przez pryzmat tej choroby i bólów somatycznych. Zaczynam bac się o każdy dzień, że może być to zakrzepica. Czasami ból promieniuje do pachwiny Prosze o pomoc.
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Dlaczego mam te piekące bóle łydek?

Dzień dobry. Od dłuższego czasu odczuwam bóle łydek i niekiedy ud, jest to taki piekący, ostry ból w środku w różnych miejscach. Nigdy nie miałam widocznych żył na nogach, a teraz się pojawiają takie niebieskie prześwitujące i jest ich coraz... Dzień dobry. Od dłuższego czasu odczuwam bóle łydek i niekiedy ud, jest to taki piekący, ostry ból w środku w różnych miejscach. Nigdy nie miałam widocznych żył na nogach, a teraz się pojawiają takie niebieskie prześwitujące i jest ich coraz więcej oraz widoczność się zwiększa, najbardziej widoczne są z tyłu kolan. Biorę tabletki antykoncepcyjne od 7 lat. Byłam u lekarza rodzinnego, wypisała mi cyclo3fort, hirudoid żel oraz neomag skurcz. Zrobiłyśmy badania na krew i wszystkie wyniki mam dobre, tak samo d-dimer w normie. Czy powinnam odstawić tabletki? Lekarz twierdzi, że to moja decyzja, ale pytam pod kątem zdrowia. Drugie pytanie dotyczy tego czy badanie dopplera kończyn dolnych w obecnych dolegliwościach jest wskazane? Wstępną diagnozą lekarza były objawy niewydolności żylnej, teraz po wynikach z krwi twierdzi, że jestem zdrowa, ale ja się tak nie czuję (i nie wyglądam). Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy takie wyniki wykluczają zakrzepicę?

miałem trzy razy robione d-dimery i są w normie czy mam powody do niepokoju .bilirubine mam 2.9. norma 1.3 Czy jak d-dimery są w normie to wyklucza? u mnie zakrzepice? bo lekarz rodzinny nie chciał dać pow ze nie... miałem trzy razy robione d-dimery i są w normie czy mam powody do niepokoju .bilirubine mam 2.9. norma 1.3 Czy jak d-dimery są w normie to wyklucza? u mnie zakrzepice? bo lekarz rodzinny nie chciał dać pow ze nie ma podstawy do dalaszej diagnostyki proszę o odpowiedź proszę o szybko odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy konieczne będzie odstawienie antykoncepcji z powodu stanu żył?

Witam! Mam 22 lata, od 4 miesięcy przyjmuje tabletki antykoncepcyjne Bonadea. Na początku stosowania czułam lekkie mrowienie kończyn, jednak ustało ono po 3-4 dniach. Z czasem jednak żyły stały się bardziej widoczne, zaczęły pojawiać się niewielkie pajączki na nogach, szybko... Witam! Mam 22 lata, od 4 miesięcy przyjmuje tabletki antykoncepcyjne Bonadea. Na początku stosowania czułam lekkie mrowienie kończyn, jednak ustało ono po 3-4 dniach. Z czasem jednak żyły stały się bardziej widoczne, zaczęły pojawiać się niewielkie pajączki na nogach, szybko drętwieją mi ręce i nogi jeśli są w jednej pozycji. Od około miesiąca w różnych momentach dnia zaczęłam odczuwać "ból" żył na stopach, czy też rąk oraz pojawił się ból w pachwinie udowej, szczególnie gdy jestem w jednej pozycji przez jakiś czas (żyły na biodrach stały się też bardziej widoczne). Czy jest to powód do zaprzestania brania tabletek?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Co mam robić z tym bólem nóg?

Witam! Od dluzszego czasu bola mnie nogi zyly. Z wynikow badan krwi wynika ze mam nieznacznie podniesiony cholesteror,glukoze i fibrynogen. Do jakiego lekarza powinnam sie udac? Czy kazdy lekarz wykonujacy usg dopplera bedzie mi w stanie pomoc? Czy w Gdansku moge wykonac takie badanie?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy to może być przepuklina pachwinowa lub żylaki powrózka nasiennego?

Dzień dobry, od kliku lat odczuwam w prawej pachwinie dyskomfort ( uczucie ucisku, uwierania, zalegania, ciągnięcia ), mam wrażenie że prawa pachwina jest jakby opuchnięta. Uczcie to występuje jakby po całej długości prawej pachwiny ( od krocza, jądra do biodra... Dzień dobry, od kliku lat odczuwam w prawej pachwinie dyskomfort ( uczucie ucisku, uwierania, zalegania, ciągnięcia ), mam wrażenie że prawa pachwina jest jakby opuchnięta. Uczcie to występuje jakby po całej długości prawej pachwiny ( od krocza, jądra do biodra ), czasami jest mniej, czasami mocniej dokuczliwe. Najbardziej odczuwalne podczas chodzenia, zginania tułowia. "Ból" ten pojawia się najczęściej po długim podnieceniu ( np. oglądaniu filmów erotycznych zakończonych masturbacją z ejakulacją ), odziwo po stosunku seksualnym raczej rzadziej się pojawia, chyba że długotrwałym. Trwa czasami dzień - dwa, a czasami tydzień lub dwa. Gdy się nie masturbuję dyskomfort pojawia się raz na jakiś czas i trwa powiedzmy dzień, po dłuższej masturbacji uczucie dyskomfortu się mocno wzmaga i trwa tydzień lub dwa i później stopniowo przechodzi. Nie wiem czy ma to znaczenie ale czasami w prawej pachwinie mnie zakuje przy jakimś gwałtownym ruchu np. nogą. Cz może to być przepuklina pachwinowa lub żylaki powrózka nasiennego. Dlaczego ten dyskomfort pojawia/wzmaga się tylko po długim podnieceniu, masturbacji?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Patronaty