Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 5 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zapalenie żył powierzchownych: Pytania do specjalistów

Jak radzić sobie z bardzo niskim ciśnieniem?

Witam. Jestem 28 letnia kobieta po 2 zakrzepicach żył powierzchownych. (pierwsza była po porodzie a druga w czasie ciąży 3 lata temu). Od ostatnich 4 dni mam duszności kolatania serca oraz zawroty głowy, moje ciśnienie to 95/70 puls czasem... Witam. Jestem 28 letnia kobieta po 2 zakrzepicach żył powierzchownych. (pierwsza była po porodzie a druga w czasie ciąży 3 lata temu). Od ostatnich 4 dni mam duszności kolatania serca oraz zawroty głowy, moje ciśnienie to 95/70 puls czasem skoczy do 95. Ciśnienie czasem jest nawet niższe niż te co podałam. Mam zamiar iść w poniedziałek do lekarza ale teraz nie wiem co robić, ponieważ kawa nie działa, ruch na świeżym powietrzu też nie. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mam odstawić ten lek?

Choruje na trombofilię.Na oddziele SOR zalecono 2 razy na dobę clexane 0.8 oraz żel ketonal 2,5%.Mam zapalenie i zakrzepowe zapalenie żył powierzchownych kończyn dolnych .dimery 4594.00.Czy mam odstawicz vessel due F,który przed zapaleniem brałem 2 razy dziennie po 1kapsułce.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy przy zakrzepicy żył powierzchownych można jeżdzić rowerem?

Dzień dobry! Wczoraj zdiagnozowano u mnie zakrzepicę żył powierzchownych. Mam przez najbliższe 5 dni przyjmować heparynę poprzez zastrzyki w brzuch. Dwa miesiące wcześniej (w czerwcu) przebyłem operację usunięcia żylaków. Chciałbym zapytać czy w zaistniałej sytuacji można rekreacyjnie jeździć na rowerze?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Stawski
Lek. Tomasz Stawski
Lek. Jan Bujok
Lek. Jan Bujok

Czy prawidłowy wynik D-dimerów wyklucza możliwość zapalenia żył powierzchniowych?

Dzień dobry, czy prawidłowy wynik D-dimerów wyklucza możliwość zakrzepowego zapalenia żył powierzchownych (od 3 tygodni mam opuchniętą żyłę w okolicy pośladka, która pobolewa podczas chodzenia)?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Czy ten wynik crp jest niepokojący?

Witam, od dwóch tygodni zażywam xarelto na zakrzepowe zapalenie żyły powierzchownej w ręce. Byłam robić badanie crp oraz morfologię. Cała morfologia jest w normie, natomiast wynik crp wyszedł 10,96 przy normie 0-5. Dodam jeszcze, że od 3 dni trochę pobolewa... Witam, od dwóch tygodni zażywam xarelto na zakrzepowe zapalenie żyły powierzchownej w ręce. Byłam robić badanie crp oraz morfologię. Cała morfologia jest w normie, natomiast wynik crp wyszedł 10,96 przy normie 0-5. Dodam jeszcze, że od 3 dni trochę pobolewa mnie gardło, nadmienie też że moja masa ciała jest sporo ponad normę. Czy w takiej sytuacji wynik crp może wzbudzać niepokój ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz

Co znaczy ten wynik USG Doppler?

Co oznacza ten wynik badania USG Doppler układu żylnego lewej nogi Historia kliniczna Ból, zasinienie Wyniki IVC, żyła żylna wspólna i zewnętrzna lewej strony są drożne Występuje normalna reakcja na ucisk żył udowych powierzchownych i udowych wspólnych iefta Brak... Co oznacza ten wynik badania USG Doppler układu żylnego lewej nogi Historia kliniczna Ból, zasinienie Wyniki IVC, żyła żylna wspólna i zewnętrzna lewej strony są drożne Występuje normalna reakcja na ucisk żył udowych powierzchownych i udowych wspólnych iefta Brak dowodów na zakrzepicę żył powierzchownych Nie ma dowodów na zakrzepicę żył powierzchownych Maksymalna średnica żyły odpiszczelowej większej na wysokości uda wynosi 4 mm i 1,2 mm na wysokości podudzia. żyła odpiszczelowa mniejsza wynosi 1 mm. Poważne zwężenie odcinka proksymalnego tętnicy udowej powierzchownej, niedrożność odcinka dystalnego tętnicy piszczelowej tylniej na wysokości odbytnicy i kości stępu. Występuje obrzęk limfatyczny tkanek podskórnych za kostką przyśrodkową. Wniosek: badanie negatywne w kierunku PE ciężkie zwężenie bliższego odcinka SFA, okciudowany dystalny odcinek tętnicy piszczelowej tylnej. Zaleca się pilne skierowanie do poradni naczyniowej i ocenę za pomocą angio TK kończyn dolnych.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy stosując lek Vessel mogę wyleczyć zakrzepicę żył?

Czy stosowaniem leku Vessel due można wyleczyć zakrzepicę żył powierzchownych i formujące się wskutek tej zakrzepicy żylaki?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak postępować przy sferocytozie?

Dzień dobry, moje dziecko odziedziczyło po mnie sferocytoze. Ma 8 lat. 2 lata temu miał usuniętą śledzionę. Parametry krwi szaleją, co jest oczywistym stanem po splenektomii. Martwi mnie jednak podejście łódzkich hematologów do jego wyników krwi. Lekarze uważają, że po... Dzień dobry, moje dziecko odziedziczyło po mnie sferocytoze. Ma 8 lat. 2 lata temu miał usuniętą śledzionę. Parametry krwi szaleją, co jest oczywistym stanem po splenektomii. Martwi mnie jednak podejście łódzkich hematologów do jego wyników krwi. Lekarze uważają, że po usunięciu śledziony jest się zdrowym jak ryba. Wyniki z dzisiaj: erytrocyty 5.58, płytki krwi 651, a oni mi mówią, że jest ok, że u dzieci reaguje się dopiero wtedy, kiedy płytki będą powyżej 1000 i żeby dziecko dużo piło. Przy takich płytkach, to ile dziecko ma wypić wody? 5l, 10l? Skandal. To nie jest ok. Mi też szalały płytki po splenektomii. Później utrzymywały się w granicy 510. Dzisiaj jestem po 3 zapaleniach żył powierzchownych, każde zakrzepowe. Mi też całe życie mówili, że jest ok, że po usunięciu śledziony tak jest i koniec kropka. Moje pytanie brzmi, co mam zrobić, co podać dziecku, żeby ustabilizować poziom płytek? Do jakiego hematologa się wybrać i gdzie, żeby zauważył problem?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Przerwa w przyjmowaniu Neoparin

Witam ,przyjmuje neoparin 400mg ( zapalenie żyły powierzchownej ).Jestem już pod koniec kuracji ,planowane było 40 zastrzyków .Jestem aktualnie na 30tym.Za pare dni mam wesele ,czy Jezeli „ odstawię „ zastrzyki dzień przed weselem i kontynuuje kuracje 2 dni później... Witam ,przyjmuje neoparin 400mg ( zapalenie żyły powierzchownej ).Jestem już pod koniec kuracji ,planowane było 40 zastrzyków .Jestem aktualnie na 30tym.Za pare dni mam wesele ,czy Jezeli „ odstawię „ zastrzyki dzień przed weselem i kontynuuje kuracje 2 dni później ,mam się czego obawiać ? Naturalnie chodzi o alkohol i obawy związane ze spożyciem
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy zakrzepica żyły udowej powierzchownej jest niebezpieczna?

Czy zakrzepica żyły udowej powierzchownej jest niebezpieczna? mąż jest 4 miesiące po udarze niedokrwiennym , lekarz przepisał lek przeciwzakrzepowy i pończochę i kazał żyć normalnie, jednak w związku z zakrzepicą skreślono go z rehabilitacji jaką w ciągu marca miał mieć.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Co zrobić, aby pozbyć się zakrzepicy żył?

Witam, Mam 22 lata. W październiku 2019 rok miałam pierwszy epizod zakrzepicy żył powierzchownych w prawej nodze, (po zażyciu około 8 tabletek antykoncepcyjnych) noga sina, dostałam zaledwie kilka zastrzyków ale później USG dopplera nie wykazywało już żadnych skrzeplin. Rok później... Witam, Mam 22 lata. W październiku 2019 rok miałam pierwszy epizod zakrzepicy żył powierzchownych w prawej nodze, (po zażyciu około 8 tabletek antykoncepcyjnych) noga sina, dostałam zaledwie kilka zastrzyków ale później USG dopplera nie wykazywało już żadnych skrzeplin. Rok później 2020 rok październik, koronawirus, okropny ból nogi, żyły, tym razem w lewej nodze na wys. Łydki. Wizyta u chirurga, USG dopplera-diagnoza: STARE (ocenione na ponad półroczne) zwłókniałe skrzeplinyw żyle strzałkowej, o zakrzepicy tej nie miałam pojęcia, przebiegła niemal bezobjawowo, a na pewno lżej niż ta pierwsza powierzchowna. Obecnie zażywam xarelto - leczenie 3 miesiące potem 3 lata vessel due F. Ćwiczę na siłowni, podnoszę duże ciężary, nie do końca wiem czy tak można, ale dobrze się czuję i kocham to. Nie mam żadnych chorób genetycznych itp, jedynie jest szansa na trombofilie V-leidena. Nie wiem co robic, zawsze byłam osoba aktywna fizycznie.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Jak postępować po usunięciu woreczka żółciowego?

Witam. W zeszłym tygodniu przeszłam operację laparoskopową usunięcia woreczka żółciowego. Rany goja sie dobrze jednak dokucza mi przeszywajacy bol pod prawym żebrem przy glebokim wdechu. Oddycham plytko, jednak za kazdą probą glebszego wdechu czy ziewnięcia czuję bol, ktory utrzymuje... Witam. W zeszłym tygodniu przeszłam operację laparoskopową usunięcia woreczka żółciowego. Rany goja sie dobrze jednak dokucza mi przeszywajacy bol pod prawym żebrem przy glebokim wdechu. Oddycham plytko, jednak za kazdą probą glebszego wdechu czy ziewnięcia czuję bol, ktory utrzymuje sie potem przez dluzsza chwile. Czy moga Panstwo ocenic przyczyne tego bolu? Poza tym mialam wkluty wenflon w prawej rece, w srodkowej zyle. Od 2 dni odczuwam bol i lekkie opuchniecie nadgarstka, tkliwosc przy dotyku i ruchu. Zyla jest twarda, wrecz chrzastkowata - czy to moze byc zapalenie zyly powierzchownej? Co nalezy zrobic w takim wypadku?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Kiedy zniknie obrzęk nóg?

W maju zauważyłem, że jedną nogę mam większą niż drugą, poszedłem więc do lekarza, który zdecydował, że konieczna jest operacja usunięcia żylaków. Po braniu tabletek na krążenie (Diohespan max, cyclo-3-fort) i pięciu zastrzykach w brzuch obrzęk miał z czasem zniknąć.... W maju zauważyłem, że jedną nogę mam większą niż drugą, poszedłem więc do lekarza, który zdecydował, że konieczna jest operacja usunięcia żylaków. Po braniu tabletek na krążenie (Diohespan max, cyclo-3-fort) i pięciu zastrzykach w brzuch obrzęk miał z czasem zniknąć. Od operacji noszę także pończochę uciskową. Niestety nie zniknął, a kolejny Doppler (u innego lekarza) wykazał zakrzepicę żył powierzchownych. Jestem po serii zastrzyków (10), od dziś mam brać Polocard. Kiedy ten obrzęk zniknie?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Jan Bujok
Lek. Jan Bujok

Jak leczyć się z mikrozatorowości płucnej?

Dzień dobry. W marcu przydarzyła mi się mikrozatorowosc plucna - w tym momencie już bez żadnych defektów. Diagnostyka została zakończona i nie wiem że przyczyną była zakrzepica żył powierzchownych lewej kończyny dolnej, która z kolei wynikała z trombofilii (chyba najlżejsza... Dzień dobry. W marcu przydarzyła mi się mikrozatorowosc plucna - w tym momencie już bez żadnych defektów. Diagnostyka została zakończona i nie wiem że przyczyną była zakrzepica żył powierzchownych lewej kończyny dolnej, która z kolei wynikała z trombofilii (chyba najlżejsza opcja - związana z przyswajaniem kwasu foliowego, nie żadne Laiden). Biorę Xarelto 20mg raz dziennie jako profilaktykę, obecnie po zrobieniu badania dopplerowskiego nie ma śladu po skrzepach. Przed tym marcem długo ćwiczyłem trójbój siłowy, obecnie czuję że mój organizm potrzebuje ruchu ale nie wiem jaki sport byłby dla mnie bezpieczny. Jaki sport w mojej sytuacji byłby najlepsza opcja? Mam 24 lata. Pozdrawiam,
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Jak leczyć gulkę powstałą po wenflonie?

Witam. Lezalam na oddziale ginekologii, po półtorej tygodnia od dnia wypisu, wyczulam malutka bardzo bolesna gulke na lewym przedramieniu, na początku to zlecewazylam, po dwóch dniach gulka znacznie urosła, bolała, nie szło dotknąć tej guli i lekko napuchlo dookoła, poszłam... Witam. Lezalam na oddziale ginekologii, po półtorej tygodnia od dnia wypisu, wyczulam malutka bardzo bolesna gulke na lewym przedramieniu, na początku to zlecewazylam, po dwóch dniach gulka znacznie urosła, bolała, nie szło dotknąć tej guli i lekko napuchlo dookoła, poszłam w końcu do lekarza, okazało się, że to zakrzepowe zapalenie żyły powierzchowne, podobno po wenflonie, dostałam leki lioton 1000 i vessel due f, kupiłam tylko lioton 1000 gdyż na drugi lek nie było mnie stać, mija juz tydzień odkąd smaruje to liotonem 1000 gulka się zmniejszyła, obrzęk się zmniejszył, ból również, ale cały czas gulka pod skórą jest wyczuwalna. Zaczynam się już bać, jak się skrzep oderwie grozi nawet śmiercią prawda? Czy to w końcu zniknie, rozpusci się czy jednak koniecznie jest branie dodatkowego leku na rozrzedzenie krwi?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy mogę podróżować samolotem przy zakrzepicy żył?

22 maja trafiłam do szpitala z zakrzepowym zapaleniem żył powierzchownych. Spędziłam tam 12 dni. Obecnie od 3 czerwca jestem w domu. Stosuje się do wszystkich zaleceń lekarza, biorę leki i zastrzyki. Nie mam już obrzęku. Nie gorączkuję. Ogólnie czuje... 22 maja trafiłam do szpitala z zakrzepowym zapaleniem żył powierzchownych. Spędziłam tam 12 dni. Obecnie od 3 czerwca jestem w domu. Stosuje się do wszystkich zaleceń lekarza, biorę leki i zastrzyki. Nie mam już obrzęku. Nie gorączkuję. Ogólnie czuje się dobrze. Mam jedynie podrażnienie po okładach z altacetu. Czy istnieje możliwość podróżowania samolotem z zastosowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa (wstawanie, pończochy, nawadnianie). Najbliższy lot miałby się odbyć 22 czerwca. Będę wdzięczna za pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy istnieją sposoby na wystające żyły na dłoniach i rękach?

Witam, Moim problemem są dość wystające żyły na dłoniach i rękach. Być może winą jest szczupła budowa ciała, dość jasny kolor skóry. Jednak pracując żyły są coraz bardziej widoczne. Czy są jakieś sposoby aby żyły się wchłonęły albo jak zapobiec ich wystawaniu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Jak leczyć żylaki o genetycznym podłożu?

Mam żylaki z powodów genetycznych od 14 roku życia. W wieku 24 lat poddałam się laserowemu zamknięciu żyły odpiszczelowej. Obrzęk zniknął ale dwa lata później musiałam powtórzyć zabieg na tej samej żyle. Kilka miesięcy temu miałam wypadek w którym uderzyłam... Mam żylaki z powodów genetycznych od 14 roku życia. W wieku 24 lat poddałam się laserowemu zamknięciu żyły odpiszczelowej. Obrzęk zniknął ale dwa lata później musiałam powtórzyć zabieg na tej samej żyle. Kilka miesięcy temu miałam wypadek w którym uderzyłam w nogę. Okazało się że powstało zapalenie żył powierzchownych a żyła odpiszczelowa jest otwarta i niedrożna wraz z perforatorem. Znowu odbył się zabieg laserowy. Czy operacje chirurgiczne będą u mnie miały większą skuteczność niż laser?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co znaczą te objawy zakrzepicy?

Problem zakrzepicy. Wystąpiły u mnie objawy zakrzepicy w prawej nodze. Jestem na wakacjach muszę wracać samolotem około 3 godz lotu. Co powinnam zrobić. Wcześniej miałam dwa epizody zakrzepicy powierzchowna żyły odstrztrzalkowej. Problem pojawił się znowu kilka dni od lotu. Noga lekko boli i jest zaczerwienienie po lewej stronie pod kolanem.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Jak mam zniwelować te objawy?

Mam problem z żyłami powierzchniowymi. Na nogach zupełnie się pozapadały, a na rękach raz są bardzo mocno pokazane raz cieniutkie. Dłonie mi się czerwienią po wewnętrznej stronie, a nogi drętwieją i mam skurcze łydek i drętwienie. Co robić? Mam podwyższoną temperaturę od tygodnia.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty