Witam,

Przede wszystkim powinna Pani ograniczyć spożycie witamin K1: która znajduje się głównie w zielonych warzywach.
Ograniczyć:
1. Kapusta włoska, boćwina, szpinak (ponad 300 mikrogramów w 100g)
2. Brokuły, brukselka ( 100-200 mikrogramów w 100g)
3. Niektóre oleje roślinne sojowy, rzepakowy i oliwa ( 50-200 mikrogramów w 100g)

Jeśli chodzi o owoce to głównym źródłem witaminy K są truskawki, jagody.

Pozostałe warzywa i owoce może Pani spożywać. Zwracam tylko uwagę na to, że owoce mimo wszystko mają dużą zawartość cukru, więc lepiej ograniczyć się do 2 porcji dziennie.
Za to warzywa można jeść praktycznie bez większych ograniczeń.

Pozdrawiam.
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty