Przy terapii retinoidami przeważnie zaleceniem jest ograniczenie podaży karotenoidów z dietą, gdyż mogą one doprowadzić do podniesienia poziomu retinoidów do poziomu toksycznego. Należy zatem wykluczyć z diety wszystkie warzywa o barwie pomarańczowej i czerwonej oraz zielonych, w tym szczególnie liściastych (sałata, szpinak, jarmuż, szczaw). Z owoców należy wykluczyć pomarańczowe i żółte, a więc cytrusy, morele i brzoskwinie. Pozostałe owoce (jabłka, jagodowe, banany, winogrona) oraz warzywa o innej niż wymieniona barwie (np.bakłażan, rzodkiewka, cukinia, pietruszka, cebula, seler, kalarepa, kalafior) może Pani bezpiecznie spożywać. Proszę także zrezygnować z grzybów, gdyż nawet pieczarki pomimo mylącej barwy są dość zasobne w karotenoidy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an