Dzień dobry,
w terapii chorób łojotokowych zaleca się spożywanie produktów o potencjale zasadowym. Klasyfikacja warzyw i roślin strączkowych, przedstawia się następująco:
1) bardzo zasadowe - cebula, soki warzywne, surowy szpinak, brokuły, czosnek, pietruszka i szparagi
2) zasadowe - dynia, zielona fasola, buraki, seler, sałata, cukinia, słodkie ziemniaki
3) nisko zasadowe - marchewka, ziemniaki (w mundurkach), kukurydza, grzyby, oliwki, tofu, ziarna soi, kabaczek.
Powyższe warzywa można spożywać w trakcie leczenia ŁZS.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Przy łojotokowym zapaleniu skóry zaleca się warzywa niskoskrobiowe tj.:
marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuł, cebula, por, czosnek, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, pomidor, papryka, sałata, natka pietruszki, zioła. Cenne są również zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin takich, jak natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.

Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
 
Pozdrawiam serdecznie!
 
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty