Jedyny znany mi przykład warzyw których nie należy łączyć to ogórek zawierający enzym - askorbinazę z warzywami bogatymi w witaminę C ( np. papryka , pomidor ). Każde inne połączenia będą korzystne , gdyż będą uzupełniały potrawę w większą ilość witamin i składników mineralnych. Świetna decyzja aby sosy przygotowywać samemu , należy unikać kupnych mocno przetworzonych !
Witam!
nie powinniśmy łączyć
herbaty z cytryną
pomidora z twarogiem
pomidora z zielonym ogórkiem
ryby morskie i warzywa kapustne
olej słonecznikowy i ryby
mięso czerwone i wino
W żywieniu staramy się uzyskać jak największe urozmaicenie, stąd możemy łaczyć warzywa, warzywa i owoce w surówkach i sałatkach. Czasami ze względów zdrowotnych umikamy brokułów ( przy niedoczynności tarczycy), cebuli przy dyspepsjach.
Zasadniczo nie poleca się łaczyć ogórka i pomidora ze wzgledu na witaminę C.
Tak, te warzywa można ze sobą łączyć.
Zielonego ogórka nie powinniśmy łączyć z pomidorem, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka np. z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Z ciekawostek dotyczących warzyw warto pamiętać że kapustnych (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka) nie powinno się łączyć z rybami morskimi i owocami morza które są źródłem jodu, ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
Witam, wymienione warzywa można z sobą łączyć.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Warzywa jako posiłek potreningowy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Miksowanie zielonych owoców – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ogórek a kalorie – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Niedoczynność tarczycy i stosowanie Euthyrox a odżywanie celem uniknięcia przybrania na wadze – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy można łączyć pomidor z serem? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka