Tak, jednak niewiele. Ogórek składa się głównie z wody. W 100 g ma ok 0,7 g białka, 2,9 węglowodanów i 0,5 błonnika. To właśnie dla błonnika warto dodawać go do sałatek czy kanapek. Ogórek ma niską kaloryczność (13 kcal w 100 g). Ogórek zawiera enzym rozkładający witaminę, dlatego nie powinno się go łączyć np. z pomidorami.
Witam,
Ogórki są wartościowym produktem ze względu na zawartość błonnika. W większości składają się jednak z wody.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak prawidłowo liczyć kalorie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Kebab a jego kalorie – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Ile kalorii zawiera napar z siemienia lnianego? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile kalorii ma jabłko? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Nasiona konopi jadalnej w diecie – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Zawartość kalorii w pierogach gotowanych i pieczonych – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stosowanie licznika kalorii a dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
artykuły
Teraz są najzdrowsze. Mają związki, które uderzają w raka trzustki, prostaty i piersi
Ogórek to warzywo często spożywane w okresie wiose
Odchudzający napój - działa, gdy śpisz
Napój spalający tkankę tłuszczową Kto z nas nie ch
To dlatego nie możesz schudnąć. Tak, jakbyś zjadł 327 kebabów
To prawdziwa bomba kaloryczna. Wyliczono, że pijąc