Jak liczyć kalorie w porcji mięsa?

Witam jak liczyć kalorie mięsa chodzi mi o to że porcja mięsa przed gotowaniem wynosi 100 g lecz po 80 g i jak mam liczyć kalorie mięsa z przed gotowania czy po? Mam 18 lat i zdecydowałam się na zrzucenie nadwagi, kilku dodatkówych kilogramów i  teraz staram się liczyć kalorie. Ale jak liczyć kalorie żeby było dobrze, z owocami jest prosto, ale właśnie gotowane mięso czy makaron. Jak to rozumieć i jak liczyć kalorie? Slyszałam różne wersje jak liczyć kalorie i wolę zapytać kogoś doświadczonego, że nie popełnić błędu i żeby dieta nie przynosiła efektów. Proszę o rozpisanie jak liczyć kalorie i na czym się opierać, czy rzeczywiscie ma to znaczenie czy bede liczyc ile kalorii ma mięso przed czy ile ma po ugotowaniu? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informacje jak liczyć kalorie!
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam Panią

W tabelach wartości odżywczych i bazach programów komputerowych wartość energetyczna mięsa dotyczy produktu przed ugotowaniem - więc proszę liczyć gramaturę przed obróbką termiczną.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty