Jajka najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej, bowiem ich ugotowanie lub usmażenie neutralizuje niekorzystne właściwości awidyny (jest to białko wiążące wit. H).
Jeśli jednak decydujemy się na spożycie jaj na surowo, powinniśmy sparzyć skorupkę wrzątkiem, by uniknąć zakażenia salmonellą.
Po drugie, zdecydowanie lepiej na surowo spożywać jedynie żółtko jaja, a białko, ze względu na wspomnianą wcześniej awidynę, jedynie po obróbce termicznej.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo.
https://terapiaslomka.wordpress.com/
Witam serdecznie,
bezpieczniej jest zjadać jajka po obróbce termicznej.
Zalecenia co do ilości spożycia jaj jest kwestią indywidualną ale ogólnie rzecz biorąc WHO wskazuje na 10 jaj tygodniowo.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Dzień dobry,
najlepszą formą są jajka gotowane na miękko, ale te na twardo czy jajecznica też mają pełno wartości odżywczych. Ilość ok 10 tygodniowo.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile jajek można jeść w tygodniu? – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Podawanie jajek dla 2-letniego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy coś może mi dolegać po spożyciu takich skorupek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę pić dwa żółtka jaja dziennie? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
artykuły
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakter
Wysyp zachorowań. Groźne bakterie i pasożyty atakują jelita i żołądek
Najnowszy raport NIZP-PZH dotyczący chorób zakaźny