Witam, sparzanie skorupek jaj – nie tylko w przypadku tych przeznaczonych do spożycia celem uzupełnienia wapnia, ale także przed zjedzeniem samego jajka – jest nieodzowne z uwagi na ryzyko zakażenia salmonellą. To bardzo niebezpieczna bakteria, która ginie dopiero w 70 stopniach Celsjusza, poniżej tej temperatury natomiast może się namnażać i tym samym potęgować ryzyko niebezpiecznych skutków zachorowania na salmonellozę. Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z nią, ale w wielu przypadkach wychodzimy obronną ręką z uwagi na odporność – istotna jest ilość bakterii: z niewielką organizm sobie poradzi, choć niestety nie każdy, o czym należy pamiętać. Salmonelloza może dotknąć każdego, kto spożywa surowej jaja, mięso, ryby oraz wszystkie produkty, które miały styczność z bakterią salmonelli (którą można przenosić za pośrednictwem brudnych dłoni na inne produkty spożywcze np. warzywa i owoce). Zatem istnieje ryzyko, że jeśli na skorupkach jaj była salmonella, to jest Pani narażona na zainfekowanie nią. Proszę zapoznać się z artykułem, omawia ten problem dużo bardziej szczegółowo: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-salmonelli-zagrozenia-zatrucie-leczenie. Następnym razem proszę pamiętać o wyparzeniu skorupek jaj – niektóre źródła sugerują nawet gotowanie skorupek, a potem pieczenie ich w 100 stopniach Celsjusza. Z pewnością pozwoli to uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Więcej o przygotowaniu proszku ze skorupek jaj pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/nie-wyrzucaj-skorupek-jaj-to-naturalny-suplement-diety-wideo. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogło dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dziecku grozi salmonella skoro zjadł surowe jajko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do wydzielenia toksyn oraz pojawienia się drobnoustrojów w tej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę spożywać skorupki jajka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
5 objawów salmonelli. Lekarz wskazał najwcześniejszy symptom
Dr Arjun Venkatesh, kierownik oddziału medycyny ra
GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakter
Kupiłeś takie jajka? GIS ostrzega, nie wolno ich jeść
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje o obecnośc