Witam, sparzanie skorupek jaj – nie tylko w przypadku tych przeznaczonych do spożycia celem uzupełnienia wapnia, ale także przed zjedzeniem samego jajka – jest nieodzowne z uwagi na ryzyko zakażenia salmonellą. To bardzo niebezpieczna bakteria, która ginie dopiero w 70 stopniach Celsjusza, poniżej tej temperatury natomiast może się namnażać i tym samym potęgować ryzyko niebezpiecznych skutków zachorowania na salmonellozę. Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z nią, ale w wielu przypadkach wychodzimy obronną ręką z uwagi na odporność – istotna jest ilość bakterii: z niewielką organizm sobie poradzi, choć niestety nie każdy, o czym należy pamiętać. Salmonelloza może dotknąć każdego, kto spożywa surowej jaja, mięso, ryby oraz wszystkie produkty, które miały styczność z bakterią salmonelli (którą można przenosić za pośrednictwem brudnych dłoni na inne produkty spożywcze np. warzywa i owoce). Zatem istnieje ryzyko, że jeśli na skorupkach jaj była salmonella, to jest Pani narażona na zainfekowanie nią. Proszę zapoznać się z artykułem, omawia ten problem dużo bardziej szczegółowo: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-salmonelli-zagrozenia-zatrucie-leczenie. Następnym razem proszę pamiętać o wyparzeniu skorupek jaj – niektóre źródła sugerują nawet gotowanie skorupek, a potem pieczenie ich w 100 stopniach Celsjusza. Z pewnością pozwoli to uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Więcej o przygotowaniu proszku ze skorupek jaj pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/nie-wyrzucaj-skorupek-jaj-to-naturalny-suplement-diety-wideo. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogło dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dziecku grozi salmonella skoro zjadł surowe jajko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę spożywać skorupki jajka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło u mnie do zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
Kupiłeś takie jajka? GIS ostrzega, nie wolno ich jeść
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje o obecnośc
GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakter