Czy coś może mi dolegać po spożyciu takich skorupek?

Uzbierałam skorupki od jaj , po każdym rozbiciu myłam skorupki i wyciągałam ze środka błonkę. Trwalo to pare tygodni, ale ostatecznie zapomniałam sparzyć wszystkie skorupki przed zmiksowaniem. Czy coś się stanie , jeśli spożyję taki proszek z niesparzonych skorupek?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam, sparzanie skorupek jaj – nie tylko w przypadku tych przeznaczonych do spożycia celem uzupełnienia wapnia, ale także przed zjedzeniem samego jajka – jest nieodzowne z uwagi na ryzyko zakażenia salmonellą. To bardzo niebezpieczna bakteria, która ginie dopiero w 70 stopniach Celsjusza, poniżej tej temperatury natomiast może się namnażać i tym samym potęgować ryzyko niebezpiecznych skutków zachorowania na salmonellozę. Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z nią, ale w wielu przypadkach wychodzimy obronną ręką z uwagi na odporność – istotna jest ilość bakterii: z niewielką organizm sobie poradzi, choć niestety nie każdy, o czym należy pamiętać. Salmonelloza może dotknąć każdego, kto spożywa surowej jaja, mięso, ryby oraz wszystkie produkty, które miały styczność z bakterią salmonelli (którą można przenosić za pośrednictwem brudnych dłoni na inne produkty spożywcze np. warzywa i owoce). Zatem istnieje ryzyko, że jeśli na skorupkach jaj była salmonella, to jest Pani narażona na zainfekowanie nią. Proszę zapoznać się z artykułem, omawia ten problem dużo bardziej szczegółowo: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-salmonelli-zagrozenia-zatrucie-leczenie. Następnym razem proszę pamiętać o wyparzeniu skorupek jaj – niektóre źródła sugerują nawet gotowanie skorupek, a potem pieczenie ich w 100 stopniach Celsjusza. Z pewnością pozwoli to uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Więcej o przygotowaniu proszku ze skorupek jaj pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/nie-wyrzucaj-skorupek-jaj-to-naturalny-suplement-diety-wideo. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty