Dzień dobry,
Przechowywanie mięsa przez noc w temperaturze pokojowej mogło prowadzić do namnożenia się różnych bakterii np. Salmonelli czy Listerii, jednak ponowna obróbka termiczna minimalizuje ryzyko zakażenia.
Jeśli chodzi o jad kiełbasiany, to o niego nie powinna się Pani martwić, ponieważ rozwija się on w warunkach beztlenowych, a w piekarniku takie nie panują.
Warto jednak unikać spożywania źle przechowywanego mięsa, a po ewentualnym spożyciu, należy zwrócić uwagę na to, czy nie pojawia się np. ból brzucha, mdłości itp.
Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych znajdzie Pani w poniższych źródłach:
https://portal.abczdrowie.pl/zatrucia-pokarmowe
https://portal.abczdrowie.pl/objawy-zatrucia-pokarmowego-bakteryjne-wirusowe-grzybicze
https://portal.abczdrowie.pl/salmonellowe-zatrucia-pokarmowe
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogło dojść do zakażenia toksyną botulinową? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest możliwość zatrucia się jadem kiełbasianym w tej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło jednak dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy pojawił się jad kiełbasiany? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy możliwe jest zatrucie jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 24-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 22-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ten sposób mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
W czasie wypoczynku uważaj, co jesz. Ryzyko niebezpiecznej reakcji alergicznej i zatrucia rośnie diametralnie
Letnia aura i długi weekend - czy może być lepsze
Szczecin. 30 osób z zatruciem pokarmowym, 8 w szpitalu. Wszyscy mówią o zapiekance
W jednej z firm mieszczących się w Mierzynie pod S
Czym możemy zarazić się nad jeziorem?
Pobyt nad jeziorem nie taki bezpieczny Polacy na