Czy mogło dojść do wydzielenia toksyn oraz pojawienia się drobnoustrojów w tej sytuacji?

Czy w udku które zostało na noc w wyłączonym piekarniku mógł rozwinąć się jad kiełbasiany? Udko nie było owinięte w folię, leżało luzem na blaszce, zostało potem podgrzane przez ok 40 minut w 120 stopniach również w piekarniku.
KOBIETA, 47 LAT 6 miesięcy temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

Przechowywanie mięsa przez noc w temperaturze pokojowej mogło prowadzić do namnożenia się różnych bakterii np. Salmonelli czy Listerii, jednak ponowna obróbka termiczna minimalizuje ryzyko zakażenia.

Jeśli chodzi o jad kiełbasiany, to o niego nie powinna się Pani martwić, ponieważ rozwija się on w warunkach beztlenowych, a w piekarniku takie nie panują.

Warto jednak unikać spożywania źle przechowywanego mięsa, a po ewentualnym spożyciu, należy zwrócić uwagę na to, czy nie pojawia się np. ból brzucha, mdłości itp.

Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych znajdzie Pani w poniższych źródłach:

https://portal.abczdrowie.pl/zatrucia-pokarmowe

https://portal.abczdrowie.pl/objawy-zatrucia-pokarmowego-bakteryjne-wirusowe-grzybicze

https://portal.abczdrowie.pl/salmonellowe-zatrucia-pokarmowe

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty