AspaT
AspAT czyli aminotransferaza asparaginianowa ? czyli enzymy wątrobowe. Dowiedz się jakie są normy AspAT, gdzie występuje i o czym może świadczyć wzrost tego enzymu w organizmie.
Witamy,
Zatrucie jadem kiełbasianym należy do dość rzadkich, jednak niebezpiecznych schorzeń. Toksyna botulinowa wytwarzana jest przez laseczki jadu kiełbasianego – Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi poprzez spożycie pokarmów zanieczyszczonych tą bakterią.
Głównymi źródłami zatrucia toksyną mogą być: konserwy mięsne, rybne i owocowe. Przy istnieniu odpowiednich warunków beztlenowych, przetrwalniki Clostridium namnażają się i wytwarzają neurotoksynę.
Toksyna botulinowa po wchłonięciu z przewodu pokarmowego do krwi powoduje porażenie mięśni. Początkowo towarzyszą dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a następnie mogą wystąpić takie objawy, jak: opadanie powiek, reakcja źrenic na światło, zaburzenia połykania i mowy, a w konsekwencji niewydolność oddechowa.
W Pani przypadku, istnieje minimalne prawdopodobieństwo, że mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym. Spożyty produkt nie powinien stanowić przyczyny zakażenia tą toksyną.
W razie wszelkich wątpliwości proponujemy konsultację z lekarzem, aby wskazał możliwości i źródła zatrucia jadem kiełbasianym.
Podobna tematyka została poruszona w poniższych artykułach:
https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego
https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ten sposób mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy doszło do zakażenia jadem kielbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia toksyną botulinową? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy pojawił się jad kiełbasiany? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do wytworzenia się jadu kiełbasianego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 22-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to może być zatrucie jadem kiełbasianym? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński