Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 24-latki?

Kupiłam dzień wcześniej kabanosy na wagę w sklepie. Pani zapakowała je w papier. Dziś wyciągnęłam je z lodówki i spróbowałam, były trochę lepkie, przy nadgryzaniu był dziwny smak, wyplułam tego gryza i wypłukałam buzię. Partner także ugryzł jeden kawałek ale niestety połknął ten kęs. Czy jest szansa, że możemy zatruć się jadem kiełbasianym? Co robić w takiej sytuacji?
KOBIETA, 24 LAT 7 miesięcy temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

Bakterie Clostridium botulinum mogą rozwijać się w żywności przechowywanej w niewłaściwych warunkach, a zatrucie nimi jest poważne i może być śmiertelne.

W przypadku podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym powinni Państwo udać się jak najszybciej do lekarza, zwłaszcza, jeżeli towarzyszą Państwu jakiekolwiek objawy chorobowe. Na wizycie należy poinformować go o zaistniałej sytuacji. Warto również zabrać ze sobą resztki jedzenia, które mogą być zatrute w celu wykonania badań i potwierdzenia/wykluczenia obecności toksyn.

Więcej informacji na temat jadu kiełbasianego znajdą Państwo w poniższych artykułach:

https://portal.abczdrowie.pl/laseczka-jadu-kielbasianego-clostridium-botulinum

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

https://portal.abczdrowie.pl/niebezpieczne-zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty