Czy mogło dojść do wytworzenia się jadu kiełbasianego?

Otworzyłem puszkę z orzeszkami od znanego producenta. Data ważności jest ok. Denko puszki płaskie. Folia od góry minimalnie wybrzuszona, ale wciąż miękka. Po zerwaniu folii było słyszalne bardzo krótkie syknięcie. Zjadłem kilka orzeszków. Ale zacząłem się obawiać, czy tam nie ma jadu kiełbasianego. Czy istnieje takie ryzyko?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Diagnozowanie Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori to bakteria, która można zagnieździć się w przewodzie pokarmowym i wyrządzić niemałe szkody. Jak ją rozpoznać? Obejrzyj film i dowiedz się, jak można zdiagnozować obecność tej bakterii.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie,

w opisywanym przez Pana przypadku szansa na wytworzenie się jadu kiełbasianego jest raczej zerowe. Jeżeli produkt był przechowywany w warunkach przewidzianych przez producenta jako odpowiednie, a data przydatności do spożycia nie uległa przekroczeniu, to bardzo mało prawdopodobne, że doszło do rozwoju bakterii Clostridium botulinum.

W przypadku, gdy już spożył Pan produkt i pojawiły się jakieś niepokojące objawy, proszę się udać do lekarza.

Więcej informacji dotyczących jadu kiełbasianego znajdzie Pan w artykule poniżej:

https://portal.abczdrowie.pl/jad-kielbasiany

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty