Czy mogło dojść do zakażenia toksyną botulinową?

Ser żółty leżał w lodówce 9 dni, zawinięty w folię, czy jedząc go jest ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym. Jestem karmiąca.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Grzyby - zatrucia neurotropowe

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

do zatrucia jadem kiełbasianym dochodzi na skutek spożycia pokarmów zanieczyszczonych toksyną botulinową, która wytwarzana jest przez laseczki jadu kiełbasianego.

Najczęstszym źródłem zatrucia są różnego rodzaju konserwy – zarówno mięsne, jak i jarzynowe czy rybne. Ryzykiem obarczone są również domowe przetwory owocowe oraz nieświeże mięso i wędliny. Cechą charakterystyczną zakażonego produktu jest wybrzuszone wieczko oraz syczenie podczas otwierania, które sygnalizuje, że produkt nie nadaje się już do spożycia.

Jad kiełbasiany rozwija się jednak w warunkach beztlenowych. W opisanym przez Panią przypadku nie ma więc ryzyka zakażenia.

Odpowiedzi naszych ekspertów na podobne pytania pojawiają się pod poniższymi linkami: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-jest-ryzyko-zatrucia-sie-jadem-kielbasianym-od-sera-plesniowego, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moglo-dojsc-do-zatrucia-jadem-kielbasianym, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-zjedzenie-zepsutego-sera-plesniowego-jest-szkodliwe.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty