Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

zatrucie jadem kiełbasianym najczęściej następuje na skutek spożycia mięsnych, rybnych, oraz jarzynowych i owocowych konserw, do których dostały się bakterie. Charakterystyczne jest wybrzuszone wieczko oraz syczenia podczas otwierania produktu. Taki produkt nie nadaje się do spożycia i powinien być wyrzucony.

W związku z tym istnieje możliwość, ze doszło do zatrucia jadem kiełbasianym, choć możliwa jest również po prostu niestrawność. Objawy, takie jak osłabienie, biegunka czy nudności pojawiają się zarówno w jednym, jak i drugim przypadku.

Dolegliwości po zjedzeniu produktu zawierającego toksynę jadu kiełbasianego zazwyczaj nie występują od razu. Mogą pojawić się zarówno po kilku godzinach, jak i dopiero po dwóch tygodniach, ale najczęściej dają o sobie znać od 18 do 36 godzin od zdarzenia. Możliwe więc, że to zwykłe zatrucie pokarmowe, zwłaszcza jeśli nie doświadczyła Pani objawów neurologicznych. Jeśli samopoczucie nie poprawi się, proszę udać się do lekarza.

Więcej na temat zakażenia laseczką jadu kiełbasianego przeczytać można pod linkiem: https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty