Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy

Dzisiaj zjedliśmy kiełbasę z ogniska przeterminowana o 10 dni ? Czy zatrujemy sie jadem kiełbasianym bądź czyms innym groźnym ? Kiedy będą objawy
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Bandażowanie dłoni

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

botulina, czyli jad kiełbasiany, jest bardzo silną trucizną, ale zatrucia nią nie są powszechne. Mimo nazwy kryć się może zwłaszcza w domowych przetworach – nie tylko z mięsa, ale i z warzyw. Więcej pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/smiertelna-trucizna-moze-czaic-sie-w-domowych-przetworach.

Przeterminowana kiełbasa potencjalnie mogła być źródłem jadu kiełbasianego, choć jest to mało prawdopodobne. Najczęściej to produkty przechowywane próżniowo są zagrożeniem – tam rozwija się bakteria. Objawy można zaobserwować między 12 a 36 godzinami, ale niestety bywa, że zatrucie manifestuje się po 14 dniach. Odsyłam do naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

W Państwa przypadku takie zatrucie można wykluczyć – jad kiełbasiany ginie w ok. 60 stopniach Celsjusza, więc poddanie obróbce cieplnej kiełbasy sprawiło, że hipotetyczny patogen nie przetrwał.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty