Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 22-latki?

Dzisaj na kolację o 21 zjadłam parówki zrobione w piekarniku , przez znajoma, miały dziwny kwasny smak , więc postanowiłam zobaczyć co to za parówki z okazało się że one całe się kleily parówki były robione w piekarniku w 180 stopniach czy coś może nam grozić dodam że z 5 małych kawałków zjdo 2 letnie dziecko, czy może nam grozić zarażenie jadem kielbasianym ?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

wysoka temperatura unieszkodliwia jad kiełbasiany, dlatego jeśli podejrzane parówki były pieczone w piekarniku w temperaturze 180 stopni, to najprawdopodobniej nic Państwu nie grozi.

Wystarczy gotować produkt przez co najmniej 10 minut lub podgrzewać go przez co najmniej pół godziny w temperaturze 80 stopni, aby znacznie zmniejszyć ryzyko zatrucia. Jeśli czują się Państwo dobrze, to zapewne parówki nie zaszkodziły. Na przyszłość proszę być jednak bardziej uważnym i zwracać uwagę na świeżość spożywanych produktów.

Więcej informacji o zatruciu jadem kiełbasianym znaleźć można w naszym artykule, który znajduje się pod adresem:

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

Odpowiedzi na podobne pytania znajdują się tutaj:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-faktycznie-moglam-sie-zatruc-jadem-kielbasianym,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-doszlo-do-zakazenia-jadem-kielbasianym,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-duze-jest-ryzyko-zakazenia-jadem-kielbasianym-po-spozyciu-przeterminowanej-kielbasy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty