Witam serdecznie,
wysoka temperatura unieszkodliwia jad kiełbasiany, dlatego jeśli podejrzane parówki były pieczone w piekarniku w temperaturze 180 stopni, to najprawdopodobniej nic Państwu nie grozi.
Wystarczy gotować produkt przez co najmniej 10 minut lub podgrzewać go przez co najmniej pół godziny w temperaturze 80 stopni, aby znacznie zmniejszyć ryzyko zatrucia. Jeśli czują się Państwo dobrze, to zapewne parówki nie zaszkodziły. Na przyszłość proszę być jednak bardziej uważnym i zwracać uwagę na świeżość spożywanych produktów.
Więcej informacji o zatruciu jadem kiełbasianym znaleźć można w naszym artykule, który znajduje się pod adresem:
https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdują się tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-faktycznie-moglam-sie-zatruc-jadem-kielbasianym,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-doszlo-do-zakazenia-jadem-kielbasianym,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-duze-jest-ryzyko-zakazenia-jadem-kielbasianym-po-spozyciu-przeterminowanej-kielbasy.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy pojawił się jad kiełbasiany? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwe jest zatrucie jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym u 24-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ten sposób mogło dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło jednak dojść do zatrucia jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest możliwość zatrucia się jadem kiełbasianym w tej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy faktycznie mogłam się zatruć jadem kiełbasianym? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do wytworzenia się jadu kiełbasianego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia toksyną botulinową? – odpowiada Redakcja abcZdrowie