Czy faktycznie mogłam się zatruć jadem kiełbasianym?

Witam, przed wczoraj wieczorem zjadłam zapiekankę ziemniaczana z kiełbasą pozni j mój mąż ją spróbował i stwierdził że kiełbasą jest kwaśna, dziś po południu zaczął mnie pobolewac brzuch i odczuwam suchość w jamie ustnej czy jest możliwość zatrucia się jadem kiełbasianym? Dodam że dzień wcześniej kiełbasą została rozmrożona i po południu schowana do lodówki a potem grzana w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 200° .
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

zatrucie jadem kiełbasianym to poważna jednostka chorobowa. Objawia się ona nie tylko zaburzeniami ze strony układu pokarmowego (a więc bólem brzucha, wymiotami, nudnościami czy biegunką), ale również szeregiem innych dolegliwości, takich jak: zaburzenia widzenia, problemy z połykaniem, duszności, osłabienie mięśni, opadanie powiek, zatrzymanie moczu czy trudności w mówieniu.

Charakterystycznym objawem jest również suchość w ustach, o której Pani wspomina, dlatego proszę jak najszybciej udać się do lekarza. Okres wylęgania tej choroby zależy bowiem od ilości zjedzonej skażonej żywności i może wynosić od kilku godzin do nawet dwóch tygodni.

Na szczęście wysoka temperatura może zdezaktywować jad kiełbasiany, dlatego dobrze, że Pani podgrzewała ten produkt. 30-minutowe podgrzewanie kiełbasy w wysokiej temperaturze znacznie zmniejsza ryzyko zatrucia, ale dla pewności warto skonsultować się ze specjalistą.

Więcej na ten temat przeczytać można w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty