Czy jest możliwość zatrucia się jadem kiełbasianym w tej sytuacji?

Dzień dobry, wczoraj zjedliśmy kiełbasę przeterminowana o 12 dni,podgrzana przez 4 minuty na maksymalnym ustawieniu grila elektrycznego. Kiełbasa była w lodówce, nieotwarta, zapakowana fabrycznie przez producenta. Czy jest możliwość zatrucia sie jadem kiełbasianym bądź czyms innym groźnym ?
KOBIETA, 24 LAT 3 miesiące temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

spożycie kiełbasy przeterminowanej o 12 dni niesie ze sobą ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego, w tym zatrucia jadem kiełbasianym. Istotne jest jednak jej przechowywanie oraz podgrzewanie, które jest w stanie zniszczyć bakterie. Wysoka temperatura jest bowiem zdolna dezaktywować jad kiełbasiany.

W obecnej sytuacji proszę obserwować swój organizm. Objawy zatrucia mogą pojawić się po kilku godzinach bądź kilku dniach. Jeśli zauważy Pani jakiekolwiek niepokojące dolegliwości, to proszę niezwłocznie udać się do lekarza.

Temat ten poruszaliśmy w tekstach:

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego,

https://portal.abczdrowie.pl/niebezpieczne-zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty