Czy możliwe jest zatrucie jadem kiełbasianym?

Chciałbym wiedzieć czy po spożyciu kiełbasy pakowanej próźniowo mogłem się zatruć jadem kiełbasianym? Kiełbasa była pakowana w warunkach domowych i przechowywana w lodówce blisko 2 tygodnie. Została zagotowana przed spożyciem, jednak mniej niż 10 minut. Nie wydawała się nieświeża, ale czy powinienem się martwić botulizmem?
MĘŻCZYZNA, 58 LAT 2 tygodnie temu

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry,

W przypadku, gdy w higienicznych warunkach zapakowano próżniowo w domu świeżą kiełbasę i następnie przechowywano ją w lodówce w niskiej temperaturze przez około 2 tygodnie, jej spożycie nie powinno wiązać się z zagrożeniem zatrucia jadem kiełbasianym, ponieważ ten sposób przechowywania znacznie przedłuża świeżość pokarmów. Pomimo tego, warto wiedzieć, że bakteria ta może rozwijać się nawet w warunkach beztlenowych.

Jeżeli nie występują u Pana żadne rewolucje żołądkowe, a samopoczucie jest dobre, nie powinien się Pan martwić, ale gdyby źle się Pan czuł, konieczny jest niezwłoczny kontakt z lekarzem.

Więcej informacji na temat możliwości zatrucia jadem kiełbasianym znajdzie Pan w poniższych artykułach:

https://portal.abczdrowie.pl/laseczka-jadu-kielbasianego-clostridium-botulinum

https://portal.abczdrowie.pl/niebezpieczne-zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty