Czy możliwe jest zatrucie jadem kiełbasianym?

Chciałbym wiedzieć czy po spożyciu kiełbasy pakowanej próźniowo mogłem się zatruć jadem kiełbasianym? Kiełbasa była pakowana w warunkach domowych i przechowywana w lodówce blisko 2 tygodnie. Została zagotowana przed spożyciem, jednak mniej niż 10 minut. Nie wydawała się nieświeża, ale czy powinienem się martwić botulizmem?
MĘŻCZYZNA, 58 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

W przypadku, gdy w higienicznych warunkach zapakowano próżniowo w domu świeżą kiełbasę i następnie przechowywano ją w lodówce w niskiej temperaturze przez około 2 tygodnie, jej spożycie nie powinno wiązać się z zagrożeniem zatrucia jadem kiełbasianym, ponieważ ten sposób przechowywania znacznie przedłuża świeżość pokarmów. Pomimo tego, warto wiedzieć, że bakteria ta może rozwijać się nawet w warunkach beztlenowych.

Jeżeli nie występują u Pana żadne rewolucje żołądkowe, a samopoczucie jest dobre, nie powinien się Pan martwić, ale gdyby źle się Pan czuł, konieczny jest niezwłoczny kontakt z lekarzem.

Więcej informacji na temat możliwości zatrucia jadem kiełbasianym znajdzie Pan w poniższych artykułach:

https://portal.abczdrowie.pl/laseczka-jadu-kielbasianego-clostridium-botulinum

https://portal.abczdrowie.pl/niebezpieczne-zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty