Jakie jest ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym od sera pleśniowego?

Syn będąc na wakacjach przywiózł mi ser pleśniowy w plastikowym hermetycznym opakowaniu. Nie znam znam się na tych serach, data ważności jeszcze długa. Ale są upały, zanim do mnie dotarł z Bornholmu, w podejrzewam niezbyt dobre warunkach do przechowywania minęły dni. Opakowanie było lekko wzdęte, po otwarciu ser był słony i kwaśny. Nie mam doświadczenia w takich serach i zjadłem z 20 g. Czy było ryzyko jadu kiełbasianego? Wymusiłem wymioty ale pewnie coś tam i tak zostało.
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

Jak ustrzec się przed infekcją?

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty