Czy jest ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym?

Witam. Dziś zjadłam jedną kanapkę ze świeżo otwartą konserwą. Jak się potem okazało, konserwa była przeterminowana o 2 dni. Przypomniałam sobie wtedy, że wydawało mi się zanim ją otworzyłam, że wieczko opakowania było delikatnie wzdęte. Konserwa w smaku niczym się nie różniła, a na opakowaniu napisane jest, że jest ona pasteryzowana. Dla bezpieczeństwa wymusiłam wymioty. Na pewno nie zwróciłam wszystkiego, ale większość tak. Czy jest ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu
Lek. Katarzyna Szymczak
95 poziom zaufania

Ryzyko jest niewielkie, jednak wskazana jest obserwacja, w razie niepokojących objawów kontakt z lekarzem.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty