Czy w kiszonkach może powstać jad kiełbasiany?

Witam! czy podczas kiszenia ogórków, kapusty w zamkniętym słoiku, może się w nich wytworzyć jad kiełbasiany?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Pałeczki jadu kiełbasianego znajdują się zwykle w konserwach i przetworach przygotowywanych domowym sposobem. Wbrew nazwie częściej w przetworach warzywnych niż mięsnych w zywnosci lekko kwaśnej lub słabo solonej, ale nie w kiszonkach (kapusta, ogórki).

pozdrawiam

0

Jad kiełbasiany powstaje w konserwach lub przetworach z pr. mięsnymi, drobiowymi, rybnymi, kiedy nie są sterylizowane, a przechowujemy je zbyt długo. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty