Czy w kiszonkach może powstać jad kiełbasiany?
Witam!
czy podczas kiszenia ogórków, kapusty w zamkniętym słoiku, może się w nich wytworzyć jad kiełbasiany?
Dzień dobry,
Pałeczki jadu kiełbasianego znajdują się zwykle w konserwach i przetworach przygotowywanych domowym sposobem. Wbrew nazwie częściej w przetworach warzywnych niż mięsnych w zywnosci lekko kwaśnej lub słabo solonej, ale nie w kiszonkach (kapusta, ogórki).
pozdrawiam
Jad kiełbasiany powstaje w konserwach lub przetworach z pr. mięsnymi, drobiowymi, rybnymi, kiedy nie są sterylizowane, a przechowujemy je zbyt długo. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon
Botulizm Zatrucie jadem kiełbasianym jest jednym z
Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zalic