Witam,
niestety nic nie można w tej sytuacji zrobić – to znaczy, jeżeli patogen w postaci Salmonelli znajdował się w jajku, to nie sposób przeciwdziałać zakażeniu. Niestety na salmonellozę narażone są zwłaszcza dzieci, ponieważ ich układ immunologiczny jest niedojrzały i nie funkcjonuje tak jak odporność dorosłych, których organizm często sam rozprawia się z Salmonellą w sposób szybki i bezobjawowy. Więcej o bakterii w tym miejscu: https://portal.abczdrowie.pl/nosicielstwo-salmonelli.
Proszę obserwować dziecko – pierwsze objawy salmonellozy mogą pojawić się po około 8 godzinach (choć najczęściej w przeciągu 18-24 godziny) od spożycia produktu potencjalnie skażonego bakterią. Wszystkie niepokojące Panią dolegliwości, typu ból głowy, brzucha, biegunka czy wymioty powinny być wówczas niezwłoczne skonsultowane z lekarzem. Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/salmonella.
Jednocześnie proszę zachować spokój – z uwagi na rygorystyczne wymogi w stosunku do jaj, przetworów mięsnych i mlecznych ryzyko zakażenia tą bakterią wcale nie jest duże. Na przyszłość natomiast proszę pamiętać, że dzieci nie powinny spożywać surowych jaj i mięsa, a także niemytych owoców i warzyw. Nie tylko bakteria Salmonella stanowi zagrożenie dla malucha – niestety każdy patogen związany z brakiem odpowiedniej higieny może spowodować biegunkę czy wymioty, które stanowią zagrożenie zwłaszcza dla dzieci. Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/zatrucie-u-dzieci.
Być może przydatny okaże się także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/salmonella-najczesciej-na-jajach-kurzych-ale-nie-tylko.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki wpływ ma salmonella na ciążę? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy coś może mi dolegać po spożyciu takich skorupek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zaraziłam się toksoplazmozą w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy zjedzenie surowego jajka przez dziecko może mieć wpływ na trawienie? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przy zakażeniu toksoplazmozą CRP wzrośnie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest jakieś ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Wysyp zachorowań. Groźne bakterie i pasożyty atakują jelita i żołądek
Najnowszy raport NIZP-PZH dotyczący chorób zakaźny
Salmonella w ciąży - zagrożenia, leczenie i zapobieganie
Salmonella w ciąży zazwyczaj nie stanowi poważnego
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż