Jedynym niebezpieczeństwem jedzenia surowych jaj, szczególnie z prywatnego źródła jest możliwość zakażenia się salmonellą. W takim przypadku nie pomaga również gotowanie ich na miękko, mimo że oficjalnie twierdzi się, że bakteria ta ginie już w temperaturze 65 stopni C. Dochodzenia epidemiologiczne wykazywały, że do zakażeń dochodziło w przypadkach produktów pieczonych w wyższej temperaturze. Gotowanie jaj na miękko zachowuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a białko czyli albumina jest łatwo przyswajalnym źródłem aminokwasów.
Jaja najlepiej jeść ugotowane NA MIĘKKO, kiedy żółtko jest jeszcze płynne. Będzie ono lżej strawne i witaminy w nim zawarte nie zdegradują się w znacznym stopniu. Mamy też pewność, że są bezpieczne mikrobiologicznie.
Jeśli chodzi o jaja surowe: nie można wykluczyć zakażenia jaj salmonellą, nawet tych z przydomowej hodowli (a bakteria ta może znaleźć się w środku jaja – nie tylko na powierzchni skorupki.)
Ale nie dajmy się zwariować, raz na jakiś czas – jeśli ktoś ma wielką ochotę – surowe jajko nie powinno zaszkodzić dorosłej osobie;)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy coś może mi dolegać po spożyciu takich skorupek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy dziecku grozi salmonella skoro zjadł surowe jajko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jajka należy umyć przed gotowaniem? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy surowe jajka mogą zaszkodzić w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy zjedzenie surowego jajka przez dziecko może mieć wpływ na trawienie? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Możliwość jedzenia surowych krewetek przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
Salmonella - charakterystyka, objawy, leczenie, profilaktyka
Gdy zbliża się lato, sklepy wypełnią się lodówkami
Kupiłeś takie jajka? GIS ostrzega, nie wolno ich jeść
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje o obecnośc