Korzyści z jedzenia surowego jajka

Jak wyglada sprawa z jedzeniem surowych jaj? Wspomnę, ze kupuje jaja z pewnego źródła tj. Nie ze sklepu tylko od znajomego. Z jednej strony surowe jajko zawiera akwidyny, ale zawiera także wiele witamin. Natomiast w wysokiej temperaturze te witaminy (również biotyna znajdująca się w żółtku) zostają zniszczone całkowicie lub częściowo. Pytanie: jak zjeść jajko, aby mieć jak najwiecej korzyści z niego?
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Jedynym niebezpieczeństwem jedzenia surowych jaj, szczególnie z prywatnego źródła jest możliwość zakażenia się salmonellą. W takim przypadku nie pomaga również gotowanie ich na miękko, mimo że oficjalnie twierdzi się, że bakteria ta ginie już w temperaturze 65 stopni C. Dochodzenia epidemiologiczne wykazywały, że do zakażeń dochodziło w przypadkach produktów pieczonych w wyższej temperaturze. Gotowanie jaj na miękko zachowuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a białko czyli albumina jest łatwo przyswajalnym źródłem aminokwasów.

0

Jaja najlepiej jeść ugotowane NA MIĘKKO, kiedy żółtko jest jeszcze płynne. Będzie ono lżej strawne i witaminy w nim zawarte nie zdegradują się w znacznym stopniu. Mamy też pewność, że są bezpieczne mikrobiologicznie.

Jeśli chodzi o jaja surowe: nie można wykluczyć zakażenia jaj salmonellą, nawet tych z przydomowej hodowli (a bakteria ta może znaleźć się w środku jaja – nie tylko na powierzchni skorupki.)

Ale nie dajmy się zwariować, raz na jakiś czas – jeśli ktoś ma wielką ochotę – surowe jajko nie powinno zaszkodzić dorosłej osobie;)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty