można się zarazić salmonellą
Nie poleca się ze względu na zawartość awidyny i możliwość zatruć pokarmowych.
Witam serdecznie,
Nie powiedziałabym że picie surowych jajek szkodzi ale w ten sposób zwiększa się ryzyko zachorowania na np Salmonellę. Na Pana miejscu nie praktykowałabym tego a jajo przynajmniej lekko ścięłabym na patelni.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Państwowa Inspekcja Sanitarna odradza spożywania surowych jaj, ze względu na Salmonellę. Po drugie - nadmierne spożywanie surowych jajek może spowodować niedobór witaminy B7 (biotyny), ponieważ surowe jajka zawierają awidynę, która jest antagonistą tej witaminy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta niskotłuszczowa a spożywanie jajek – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy surowe jajka mogą zaszkodzić w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy zjedzenie surowych jajek może spowodować wrzody lub refluks żołądkowy? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jajka wycofane, nie jedz pod żadnym pozorem. GIS wydal ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrz
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
GIS pilnie wycofuje. Ostrzegają przed groźną bakterią
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakter