jak w diecie niskotłuszczowej ograniczyć jajka (gotowane)
Witam. Na diecie niskotłuszczowej można spożyć maksymalnie 1-2 jaja dziennie. Zamiast jaja gotowanego na twardo można spożyć jajo gotowane na miękko, jajecznicę gotowaną na parze, jajo sadzone (na dobrej patelni bez tłuszczu), jajecznica o rzadkiej konsystencji (jajko wymieszane z mlekiem), omlet z samych białek (bez żółtka) lub suflet. Można także zagęścić jajkiem sos lub zupę. Pozdrawiam.
Witam,
Gotowane jajko to około 80 kcal dlatego nie jest to produkt zakazany w diecie niskotłuszczowej. Jak każdy inny produkt, tak i ten, powinno się spożywać z umiarem.
Pozdrawiam
Natalia Ciesielczuk
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie jajek na diecie redukcyjnej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Ból głowy i nudności po zjedzeniu jajek – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Odbijanie po zjedzeniu jajek – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka