Dzień dobry,
proszę ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięsa np. karkówki, łopatki, z mięsa zdejmować skórę, ograniczyć znacznie sery żółty. Wybierać chudy drób, w mniejszej ilości czerwone mięso (wieprzowina - schab, polędwiczki; wołowina - ligawa, polędwica). Nabiał proszę wybierać chudy, ale NIE beztłuszczowy.
W diecie nie może zabraknąć ryb ( minimum 2x tyg) i tutaj proszę raz sięgać po chudsze np. dorsz, tuńczyk, a następnym razem po bardziej tłuste np. łosoś, makrela.
Co do orzechów, olejów roślinnych nie ma potrzeby ich ograniczać. Należy spożywać je w umiarkowanej ilości, ale należy pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne.
Należy zwrócić uwagę na słodycze i alkohol. Zbyt duże spożycie tych produktów wpływa nie korzystnie na profil lipidowy (cholesterol).
Warto też zadbać o prawidłową masę ciała i aktywność fizyczną.
Pozdrawiam,
Beata Krawczyńska-Kowalska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta po wycięciu płuca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jakie produkty w diecie osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę należy stosować przy Hashimoto? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń