Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej?

Panie Doktorze, lekarz zalecił mi dietę niskotłuszczową, ponieważ jestem w grupie ryzyka. Cholesterol po 50 roku życia znacznie wzrósł. Zatem dieta niskotłuszczowa, dobrze, ale jakie produkty jeść? Na co zwrócić szczególną uwagę?
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
proszę ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięsa np. karkówki, łopatki, z mięsa zdejmować skórę, ograniczyć znacznie sery żółty. Wybierać chudy drób, w mniejszej ilości czerwone mięso (wieprzowina - schab, polędwiczki; wołowina - ligawa, polędwica). Nabiał proszę wybierać chudy, ale NIE beztłuszczowy.

W diecie nie może zabraknąć ryb ( minimum 2x tyg) i tutaj proszę raz sięgać po chudsze np. dorsz, tuńczyk, a następnym razem po bardziej tłuste np. łosoś, makrela.

Co do orzechów, olejów roślinnych nie ma potrzeby ich ograniczać. Należy spożywać je w umiarkowanej ilości, ale należy pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne.

Należy zwrócić uwagę na słodycze i alkohol. Zbyt duże spożycie tych produktów wpływa nie korzystnie na profil lipidowy (cholesterol).

Warto też zadbać o prawidłową masę ciała i aktywność fizyczną.

Pozdrawiam,
Beata Krawczyńska-Kowalska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty